Cybersec NewsКибератаки

Опасни виртуални машини в облака заплашват бизнеса

Последен ъпдейт на 28 юни 2018 в 13:50 ч.

IT отделите ще трябва да добавят „военизирани виртуални машини“ към списъка със заплахи за киберсигурността в облака. Това обяви Microsoft в доклада Security Intelligence Report Volume 22.

Докладът оценява заплахите за информационната сигурност на компаниите в първата четвъртина на 2017 г. Microsoft констатира, че престъпниците следват пътя на бизнеса и го атакуват там, където той оперира. Все по-често това са облачни услуги, предоставени от трети страни.

Военизиран облак

„Киберпрестъпниците успяват успешно да компрометират облачната инфраструктура като установят контрол върху една или повече виртуални машини“, твърди докладът.

Microsoft нарича тази заплаха „военизиран облак“ и я дефинира по следния начин:

„Киберпрестъпниците използват компрометираните виртуални машини за да осъществяват престъпна дейност, която включва удари срещу други виртуални машини под формата на brute-force атаки, спам кампании с цел имейл фишинг и сканиране на уязвими портове с цел организиране и провеждани на нови атаки.“

По време на първата четвъртина на 2017 г. услугата Azure на Microsoft е регистрирала редица изходящи опити за подобна дейност. Най-често срещаните форми са били опити за установяване на връзка със злонамерени IP адреси (51%) и RDP (Remote Desktop Protocol) brute-force атаки. Сред другите активности на злонамерените хакери били спам атаки (19%), сканиране на портове (3.7%) и опити за преодоляване на SSH (Security Shell) защити.

Прочете повече: Brute-force атака удари потребители на Office 365

Когато една виртуална машина е компрометирана, тя опитва да установи контакт с командния център на киберпрестъпниците. Огромна част от опитите за установяване на комуникация с такива центрове, били към китайски IP адреси (89%), следвани от САЩ (4.2%).

Входящите атаки срещу Azure идвали главно от Китай (35.1%), САЩ (32.5%) и Южна Корея (3.1%).

Заплаха за бизнеса и потребителите

Експертите по информационна сигурност на Microsoft предупреждават, че хакерите вече не се задоволяват само с ransomware атаки срещу крайни потребители, а все повече насочват вниманието си срещу лични и бизнес акаунти в облака.

„Наблюдаваме ръст от 300% в атаките срещу потребителски акаунти в облака за първата четвъртина на 2017 г. спрямо същия период на 2016 г.“, съобщава Microsoft в блога Microsoft Secure Blog.

В същото време броят на опитите за влизане в облачни акаунти от злонамерени IP адреси се е увеличил с 44%. Според американския IT гигант това доказва нуждата от прилагането на сигурни пароли както от потребителите, така и от бизнеса.

Microsoft призовава IT отделите да въведат политики за условен достъп, базирани върху анализ на риска за сигурността. Такива политики следва да ограничават достъпа до непознати устройства и IP адреси, намалявайки риска от слаби или компрометирани пароли.

В заключителната си част докладът констатира, че ransomware атаките продължават да бъдат сериозен проблем, въпреки че анализът на заплахите е бил компилиран преди масираните ransomware атаки на криптовирусите WannaCry и Petya. Тогава бяха засегнати повече от 200 хиляди устройства в над 150 държави по света.

Как да се защитим в облака?        

  • Активирайте двуфакторна верификация за всички облачни акаунти, които използвате
  • Създайте сигурни пароли, които включват цифри, символи и думи, изписани с малки и главни думи
  • Създайте и поддържайте копия на най-важната информация в различни облачни услуги
  • Използвайте антивирусна програма и я актуализирайте често
  • Уверете се, че услугата за автоматична актуализация на Windows е активирана както на домашния, така на и работния компютър

Прочетете повече: Колко безопасни са публичните облаци за съхранение на бизнес информация?

Бъдете винаги в крак с новините от света на информационната сигурност – станете наши фенове във Facebook. 

Покажи още
Back to top button