Полезни съвети

Колко безопасни са публичните облаци за съхранение на бизнес информация?

Последен ъпдейт на 28 юни 2018 в 13:50 ч.

Нуждата от съхранение на нарастващите обеми поверителна търговска информация или нейното архивиране поставя много изисквания към информационния носител. Част от компаниите избират да се справят сами, осигурявайки собствен облак от данни, до който служителите имат достъп, когато им е необходим.

Други компании се ориентират към използването на публично достъпни облачни услуги, използвайки вече изградена и добре поддържана структура и възползвайки се от значителните им предимства – приемливо съотношение качество/цена, достъпност и наличност на информацията 24/7 от всяка точка на света, лесна навигация, различни права при редактиране и споделяне на файловете.

За компаниите най-трудно за преодоляване е предизвикателството как да доверят най-ценната си информация за съхранение в облак, чието физическо местоположение е на хиляди километри от офиса им. Усещането, че информацията им се съхранява извън компанията все още е основен възпиращ фактор. Това обаче не пречи на главоломния растеж на броя компании, които предлагат облачни услуги като Google Drive, Dropbox, OneDrive, Box.net, pCloud и десетки други.

Облакът в бизнеса: да или не?

Когато избираме облачна услуга, най-важна е сигурността, която тя може да осигури за търговската ни информация. Истината обаче е, че повечето пробиви и информационни течове са вследствие не на компрометирана сигурност на сървърите, а на лош контрол на достъпа от страна на самите потребители.

Безсмислено е да имате сигурен облак, ако потребителите използват слаби пароли за достъп, оставят профилите си отворени, инсталират приложения за достъп до много устройства, като таблети, лаптопи и смартфони, които лесно могат да изгубят или да попаднат в чужди ръце.

Това налага задължителното прилагане на допълнителни мерки за сигурност при боравенето с облачни услуги. Входът в услугата следва да е защитен не само със сигурна парола, но и с двуфакторно упълномощаване, изискващо допълнително въвеждане на временен код при всяко влизане.

Криптиране на информацията

Ако съхранявате наистина важни данни, то не ги оставяйте в некриптиран вид. Може да криптирате файловете, които качвате в публичен облак с приложения като Boxcryptor и nCrypted, или да използвате облачна услуга, която предлага задължително криптиране на файловете, преди да бъдат съхранени, каквито са SpiderOak, Carbonite. В случай че хакери се сдобият с достъп до данните ви, ще им е доста трудно да ги декриптират, което намалява евентуалните поражения върху данните.

Разбира се, това не означава, че услуги на доказани гиганти като Oracle, IBM и Google са ненадеждни. Oracle например предлага опцията да си закупите пространство на физически сървър някъде в Америка и то да бъде вашият облачен носител, заедно с всички възможни защити, които можете да си представите. Проблемът с този вид облачни услуги е по-скоро финансов, отколкото въпрос на сигурност.

Вътрешна vs. облачна сигурност

Независимо дали използвате собствен сървър за съхранение на данните си в офиса или облачна услуга, трябва да прилагате стриктна фирмена дигитална политика по отношение на достъпа на отделните служители до фирмените данни.

Повечето течове са резултат от нерегламентиран достъп на вътрешен човек, който поради незнание или воден от користни подбуди може да компрометира компанията ви. За да избегнете това, инсталирайте на персоналните компютри на всички служители приложения, които прихващат опити за достъп на служители без нужните права или опити поверителна информация да бъде изпратена извън компанията чрез неупълномощен канал.

Сигурен ли е облакът?

Споделянето на файлове през облака и съхраняването им там е сигурно, стига да се спазват серия от правила за информационна сигурност, с които служителите следва да са наясно, преди да им бъде даден достъп до фирмената информация. Небрежното отношения към сигурността, неприлагането на нови мерки, липсата на активно следене за пробиви, както и пропускането на редовно създаване на резервни версии (back-up) са по-честите причини за нерегламентиран достъп, отколкото предполагаемите слабости на самите облачни услуги.

Бъдете винаги в крак с новините от света на информационната сигурност – станете наши фенове във Facebook. 

Покажи още
Back to top button