Cybersec NewsЗловредни кодове

Помниш ли Петя: Какво е Ransomware?

Последен ъпдейт на 28 юни 2018 в 13:53 ч.

Вторият „летен“ вирус, след WannaCry, който доби популярност тази година, като хакна  производителите на най-големите самолети, се казва Petya. Petya е червей, който атакува MBR (master boot record) на компютъра и процеса Windows Server Message Block (SMB), който е отговорен за споделянето на файлове и принтери в локалната мрежа. Словашката компания за информационна сигурност ESET съобщава, че тази Ransomware зараза започва като инфектира най-обикновен ъпдейт в популярен софтуер за счетоводство в Украйна. Вирусът се превръща в епидемия когато десетки организации и институции в страната преминават на най-новата версия на счетоводната програма M.E.Doc.

Българският партньор на ESET Centio докладва, че в България няма регистрирани случаи на вируса Petya, a 75% от заразяванията са се случили в Украйна.

С какво е различна Петя?

„Вирусът Petya е различен с това, че криптира целия твърд диск на заразения компютър, вместо конкретни файлове“, коментира експертът по киберсигурност Ондрей Кубович от ESET.

Кубович допълва, че веднъж заразил един компютър, червеят се придвижва по локалната мрежа (LAN), но също така опитва да получи достъп до системата чрез уязвимостта EternalBlue, през която поразява предшественикът му WannaCry.

И двата вируса разпращат зловредни мрежови пакети, за да се възползват от пробиви в сигурността на компютри с операционна система Windows, но те далеч не са първите от това семейство. Cerber и Locky, създадени през 2016 г., мутират бързо и заразяват често. Те са отговорни съответно за 50% и 25% от всички заразявания с Ransowmare в периода октомври 2016 г. – април 2017 г. Cerber действа като се представя за имейл, съдържащ отчет от куриерска фирма, а Locky създава свои копия с имената на често ползвани файлове на заразения компютър. Най-честият начин на заразяване е с инфектирани Word и PDF файлове, изпратени на електронната поща на жертвите.

Как да се предпазим от Ransomware?

  • Бъдете внимателни когато получите имейл от неизвестен източник: обръщайте внимание на подателите на имейли. Ако подателят е непознат, подходете консервативно към линкове и файловете в имейла. Най-добре не отговаряйте на имейла и се обърнете към техническо лице за съвет.
  • Не отваряйте подозрителни линкове и не стартирайте съмнителни файлове: Често хакерите имитират познати за вас адреси и ви примамват да кликнете върху линкове в тялото на имейла или да свалите и отворите прикачени файлове. Ако тези файлове са с познати за вас имена, но непознати удължения (абревиатурата, която следва точката: .exe, .pdf, .doc), рискът това да е вирус, е голям. Използвайте здравия си разум и не се подавайте на любопитството си.
  • Ъпдейтвайте често операционната си система: уверете се, че автоматичната система за ъпдейти на Windows е активирана. Операционната система ще ви информира, че е готова да бъде актуализирана и ще ви предупреди, ако услугата е изключена. Изгубените 10-15 минути в ъпдейт на Windows ще ви спестят часове главоболия.
  • Инсталирайте и ъпдейтвайте често антивирусната си програма: уверете се, че имате инсталирана актуализирана антивирусна програма от наложените на пазара компании като ESET и Symantec за частни и корпоративни лица и Sophos и Qualys за бизнеси и институции.
  • Сканирайте компютъра си и компютрите в локалната мрежа: ако имате и най-малкото съмнение, че може да сте заразен, стартирайте ръчен скан на компютъра си през интерфейса на антивирусната програма.
  • Създайте копие на информацията си и я складирайте на външно устройство или в облака: обикновено копиране на най-важната ви информация върху флаш-диск или в облачни услуги като Google Drive и pCloud, е сигурен начин за взимане на превантивни мерки.

Как да се защитите от Petya 

Бъдете винаги в крак с новините от света на информационната сигурност – станете наши фенове във Facebook. 

Покажи още
Back to top button