Cybersec NewsЗловредни кодовеКибератаки

Направо ще се разплача: Какво са Ransomware и криптовируси?

Последен ъпдейт на 28 юни 2018 в 13:51 ч.

Вече всички си дават сметка, че живеем в ерата на ransomware вирусите. Тези зловредните кодове блокират достъпа ни до информация на заразеното устройство, докато не се плати откуп. WannaCry и NoPetya (линк към статията за Petya) ни показаха, че дори и организации, които считаме за непробиваеми, като банки, болници и фармацевтични компании, са почти, ако не и също толкова уязвими на пробив в киберсигурността, колкото и обикновените потребители.

Какво е Ransomware и как работи?

През май и юни тази година българска компания за информационна сигурност докладва за заплахите от криптовирусите WannaCry и Petya.

Специалистите обясняват, че вирусът WannaCry засяга само компютри с операционна система Windows, използвайки конкретна уязвимост в нея. Веднъж попаднал на твърдия диск, Ransomware вирусът криптира информацията на компютъра и я „заключва“, докато не бъде платена сумата от 300 щатски долара или еквивалента им в Bitcoin. Западни експерти твърдят, че уязвимостта е била открита от американската агенция за национална сигурност (АНС), която разработва инструменти за нерегламентиран достъп до системата под кодовото название EternalBlue. Хакери от групата Shadow Brokers успяват да откраднат инструментите от американското правителство и дори правят някои от тях безплатни за свои съмишленици.

Според Европол мащабът на заразата с вируса WannaCry е бил главозамайващ. Засегнати са 200 хиляди компютъра в над 150 държави, покосявайки бизнеси, институции и лични устройства. Самият вирус е от типа „червей“. Веднъж засегнал един компютър, червеят се размножава масово на всички останали компютри в мрежата, към която принадлежи първоизточникът. За разлика от повечето зловредни вируси, които засягат един компютър и са резултат на човешко действие като кликване върху линк или отваряне и задействане на файл, червеят не се закача за конкретна програма, разпространява се сам и е много по-заразен. Експертите от Sophos наричат червеите от семейството на Ransomware вирусите „най-страшният сред страшните“.

Как да се предпазим?

  • Бъдете внимателни когато получите имейл от неизвестен източник: обръщайте внимание на подателите на имейли. Ако подателят е непознат, подходете консервативно към линкове и файловете в имейла. Най-добре не отговаряйте на имейла и се обърнете към техническо лице за съвет.
  • Не отваряйте подозрителни линкове и не стартирайте съмнителни файлове: Често хакерите имитират познати за вас адреси и ви примамват да кликнете върху линкове в тялото на имейла или да свалите и отворите прикачени файлове. Ако тези файлове са с познати за вас имена, но непознати удължения (абревиатурата, която следва точката: .exe, .pdf, .doc), рискът това да е вирус, е голям. Използвайте здравия си разум и не се подавайте на любопитството си.
  • Ъпдейтвайте често операционната си система: уверете се, че автоматичната система за ъпдейти на Windows е активирана. Операционната система ще ви информира, че е готова да бъде актуализирана и ще ви предупреди, ако услугата е изключена. Изгубените 10-15 минути в ъпдейт на Windows ще ви спестят часове главоболия.
  • Инсталирайте и ъпдейтвайте често антивирусната си програма: уверете се, че имате инсталирана актуализирана антивирусна програма от наложените на пазара компании
  • Сканирайте компютъра си и компютрите в локалната мрежа: ако имате и най-малкото съмнение, че може да сте заразен, стартирайте ръчен скан на компютъра си през интерфейса на антивирусната програма.
  • Създайте копие на информацията си и я складирайте на външно устройство или в облака: обикновено копиране на най-важната ви информация върху флаш-диск или в облачни услуги като Google Drive и pCloud, е сигурен начин за взимане на превантивни мерки.

Прочетете повече: Как да се защитите от WannaCrypt?

Бъдете винаги в крак с новините от света на информационната сигурност – станете наши фенове във Facebook. 

 

Покажи още
Back to top button