Cybersec NewsЗловредни кодове

Създателят на Fruitfly шпионира хиляди macOS компютри през последните 13 години

Зловредният код е използван, за да наблюдава всички типове активност на потребителската машина, включително и уебкамерата

Последен ъпдейт на 28 юни 2018 в 13:27 ч.

Органите на реда на САЩ са заловили 28-годишен мъж от Охайо на име Филип Дурачински. Според обвиненията той е използвал зловреден код, за да шпионира потребители, използващи Apple Mac компютри. Вирусът е именуван „Fruitfly” и е използван, за да наблюдава всички типове активност на потребителската машина, включително и уебкамерата.

Какво може да свърши един кибер престъпник за 13 години?

Дурачински, който ще бъден съден за редица обвинения, е създал и графичен интерфейс, който му е позволявал да вижда екраните на няколко заразени компютри едновременно. Смята се, че обвиняемият е използвал разработката си за да краде лична информация като пароли и „потенциално смущаваща комуникация“ между 2003 и 2017 г. Престъпникът е поддържал актуални записи с всичката открадната информация на заразените.

За негови жертви към момента се смятат хиляди лични и работни компютри, включително училища, бизнеси и дори едно полицейско управление. Смята се и, че Fruitfly е достигнал до обществени и правителствени компютри. Въпреки че осфактновната целева група са хората, използващи компютри на Apple, разследващите са намерили и варианти, които атакуват компютърни системи с Windows.

С какво това го различава от други подобни атаки?

Тринадесет години, на фона на скоростта на развитие на антивирусния софтуер, са прекалено много време един вирус да остане незабелязан. Fruitfly е атакувал машини с различно ниво на защита от незащитени потребители до хора с правителствено ниво на сигурност. Точно как атакуващият е постигнал това, не е ясно към момента.

Но нали за Mac няма вируси?

Тъй като злонамерен код за операционната система macOS X е по-рядко срещано явление, някои хора си мислят, че тя е вълшебно защитена от всички атаки. Факт е, че Windows е система, която е експлоатирана много по-често, но това се дължи най-вече на по-мащабното ѝ разпространение (по данни на netmarketshare.com към края на годината пазарният дял на macOS е малко над 8% спрямо близо 89% на Windows).

Затова, разумен избор е да не игнорирате заплахите за системата и да се предпазите с антивирусен софтуер. Това значително ще намали риска от подобна масирана атака, която може да ви коства много повече от адекватната защита.

Бъдете винаги в крак с новините от света на информационната сигурност – станете наши фенове във Facebook. 

Покажи още
Back to top button