Cybersec NewsКибератаки

Топ 6 инструмента, използвани от хакерите за кражба на криптовалута.

Често до нас достигат новини за кражби на криптовалута, но какво всъщност прави възможна кражбата на виртуални валути?

Опитите за кражба на криптовалути стават все повече и все по-чести. Последният по-сериозен пример до момента е атака от началото на юли месец, в която са били спрени над 2.3 млн. опита за подмяна на информация за притежатели на криптовалути през един от сайтовете посредници.

Защо? Защото само за година Bitcoin е увеличил стойността си повече от 3 пъти и към 31 юли се продава срещу 8,155.24 USD. Как всъщност се крадат криптовалути и как да предпазите своя портфейл?

В долните редове може да се запознаете с 6-те най-използваните метода.

 1. Приложения от Google Play и Apple App Store

Особено характерно за потребителите на смартфони, които не се защитават адекватно, е да станат жертви на измамни приложения. Те изглеждат сякаш идват от определени крипто организации – Coin Miner, Eth Miner и др. При стартирането на приложението от потребителят се изисква да въведе чувствителните си данни, за да получи достъп до своите профили и по този начин дава достъп на хакерите до профила си.

2. Ботовете в Slack

Slack ботове, които се използват за кражба на криптовалута, се превърнаха в най-бързо развиващата се и използвана система от измамниците. Тази атака се осъществява посредством бот, който изпраща уведомление към потребителите за даден проблем с техния криптопортфейл.
Когато потребителят последва линка, той трябва да въведе частния си ключ за достъп до криптопортфейла – и го отваря за кражба.

Прочетете повече от какво и как да защитите Android устройството си.

3. Add-ons и Pop-ups за криптотърговия

Повечето браузъри днес предлагат персонализиране на потребителския интерфейс за по-удобна работа с криптопортфейли и обмен на валути. Проблемът е, че някои тези добавки са силно уязвими към хакерски атаки. Голяма част от тези разширения могат да се използват и за скрито копаене на валути, което използва ресурсите на компютъра ви и често остава незабележимо.

4. Автентикация чрез SMS 

По-голяма част от потребителите избират да използват мобилна автентикация, тъй като смартфонът е винаги в джоба им. SMS съобщенията се изпращат навсякъде по света чрез протокола Signaling System 7 (SS7). Специалисти демонстрираха прихващането на текстови съобщения, използвайки свой собствен изследователски инструмент, който използва слабостите за прихващане на този тип трафик . Демонстрацията беше направена, използвайки сметки на Coinbase, шокирайки потребители на борсата. Това доказва, че дори и 2FA чрез SMS не ви дава пълна безопасност.

5. Публични Wi-Fi мрежи

Никога не правете важни транзакции през публична мрежа, дори и да използвате най-сигурния VPN. Кракването на WiFi защита е особено наболяла тема, тъй като до голяма степен, все още се използват остарели защитни стандарти. В новите пък, биват открити уязвимости, като добър приер за това е Krack атаката, която позволява на външен потребител да шпионира трафика на мрежата, без да е в нея.

6. Клониране на сайт

Въпреки че, част от описаните до момента методи са до някаква степен базирани на този, добрия стар чист фишинг продължава да е главозамайващо ефективен. При този тип атака се клонира или изработва страница, която изисква въвеждането на лични данни. В последствие, потребителите биват привлечени към нея по един или друг начин, а всеки, който въведе данните си може да се сбогува с каквато и наличност да има в криптопортфейла си.

Добрата новина е, че намирането на пробойни в потребителската защита става все по-трудно, тъй като не само услугите се усъвършенстват, но и самите потребители. Все повече хора използват многослойна автентикация и антивирусен софтуер, който предпазва от конвенционални атаки. Фокусът на хакерите вече се измества към създаването и разпространението на код, който копае валути в тяхна полза чрез чужди машини.

Бъдете винаги в крак с новините от света на информационната сигурност – станете наши фенове във Facebook.

Покажи още
Back to top button