Бот

Последен ъпдейт на 10 април 2020 в 03:09 ч.

Съкратено от „софтуерен робот„. Този термин се се използва в компютърната сигурност, за да обозначи програма, която изпълнява набор от действия, указани от нейния администратор(и). Ботовете се създават, за да автоматизират действия или процеси при възникване на определени събития. Примери за бот са програми, които опитват да въвеждат комбинации от потребителски имена и пароли с цел разбиване на потребителски акаунт, софтуери, които използват системни ресурси за копаене на криптовалути, изпращане на спам и др.

Сценариите за действие на един бот могат да бъдат зададени в кода му или да бъдат получавани динамично, в реално време, от командни сървъри. Ботовете, които комуникират по такъв начин често използват IRC и HTTP за получаването на команди и изпращането на информация, въпреки че понякога се използват съществуващи или дори персонализирани протоколи peer-to-peer.

Peer-to-Peer (P2P) ботнетите използват по-диверсифициран модел за контрол, така че компрометираните машини да комуникират помежду си, а не да разчитат само на един команден сървър. По този начин бот-мрежите могат да бъдат спрени и свалени по-трудно.

Терминът „бот“ може също да се използва взаимозаменяемо с зомби, за да се опише компютър, който е заразен и контролиран от бот програма (т.е. част от ботмрежа).

Back to top button