Полезни съвети
Водещи материали

Съветник за лятната ваканция: чеклист за киберсигурността ви

Забавлението е най-важно по време на почивката ви. Не пренебрегвайте и защитата си, докато се наслаждавате на поредния плажен коктейл

За да се насладите на почивката си през лятото, ще публикуваме поредица материали със съвети как да намалите риска от кибератака срещу вас и тези, които обичате или тези, с които работите. Следете freedomonline.bg за още материали по темата. 

Лятото вече тук. Със слънцето идват и почивките, а с почивките идва и намирането на кой да ви замети в офиса, кой да гледа домашния любимец и отговора на въпроса как да намалите риска домът ви да бъде разбит, докато отсъствате.

Ние ще ви помогнем да решите и още един проблем: как да защитите сигурността на личните си данни докато сте на път.

 1. Преди да тръгнете
 2. Докато пътувате
 3. Ако ще почивате в чужбина
 4. Като се върнете
 5. Не проваляйте забавлението си

1. Преди да тръгнете

Подготовката за лятното тяло започва след коледните празници. А подготовката за защитата на личните ви данни започва още преди да сте тръгнали към плажа или планината:

 • Ъпгрейднете операционната система и всички приложения на устройствата, които ще вземете със себе си. Не отлагайте, защото може да се окаже, че нямате възможност – например, да нямате достатъчно добър интернет (или изобщо да нямате интернет). Използвайте домашната Wi-Fi мрежа, която е защитена с парола (ако не е, защитете я още сега).
 • Защитете устройствата, които остават в офиса или у дома. Ако все пак жилището ви бъде разбито и откраднат компютъра ви, крадците не трябва да могат да се сдобия с чувствителната информация него. Защитете всички устройства с парола (поне) и криптирайте съдържанието на тях.
 • Направете резервно копие на данните от устройствата, с които ще пътувате. Така, и да ги загубите, няма да останете без спомените от тях.
 • Не публикувайте календар на лятното си турне (извинете, график на ваканцията си) в профила си в която и да било социална медия. Освен, ако не сте Sting, БТР или друг изпълнител и хилядите ви фенове няма да ви очакват. Публикувайте снимките от ваканцията си когато се върнете. Изгревите, залезите, калмарите и лените коктейли ще са все така интересни и след ваканцията ви.
 • Изключете автоматичното свързване към WiFi мрежа на устройствата си и изтрийте запаметените мрежи в настройките им. Те могат да бъдат използвани от престъпници за т. нар. man-in-the-middle атаки.
 • Ако имате безконтактни дебити и кредитни карти, вземете протектори, за да не се окажете с източени сметки докато се разхождате по плажа или чакате на опашка в магазина.
 • Колкото по-малко устройства носите със себе си, толкова по-малък е шансът да ги счупите, загубите или да ви ги откраднат.
 • Застраховайте устройствата, с които пътувате.

Още по темата: Прекаленото споделяне в социалните мрежи може да ви съсипе почивката

2. Докато пътувате

Дали ще изкарате почивката си в обикаляне, на къмпинг, на хижа в планината или в 5-звезден курорт, рисковите са почти едни и същи. И все пак:

 • Ако паркирате колата си на летище, внимавайте какво оставяте в нея. И препоръчваме да изключите Bluetooth както на колата, така и на телефона си, за да не бъде злоупотребявано с тях.
Ограничете използването на незащитени WiFi мрежи до минимум.
Ограничете използването на незащитени WiFi мрежи до минимум.
 • По летища, бензиностанции и ресторанти често има незащитени WiFi мрежи. Ограничете използването им до минимум, а, ако се налага да правите банкови преводи или да пазарувате онлайн през такива мрежи, използвайте VPN.
 • Ако използвате WiFi мрежи в хотела си, то изберете тези, защитени с парола. А, ако ще достъпвате чувствителна служебна информация, правете го само и единствено през VPN.
 • Спрете любопитните погледи като се сдобиете с екран, който позволява ограничаването на зрителния ъгъл на монитора ви. Слагат се и се махат лесно и не струват невероятно много.
 • Не използвайте обществени компютри за достъп до чувствителна информация. В това число влизат служебните данни, онлайн пазаруване и всички видове онлайн трансакции. Харчете там, където сте, не онлайн – по-безопасно е.
 • Ако използвате уеб клиент, за да проверявате пощата си, съобразете се, че той може да е по-незащитен от мейл клиента ви. Например, част от имейл услугите ви показват HTML съдържание по подразбиране, което може да доведе до зараза.
 • Използвайте напълно ъпгрейднато антивирусно решение на всички устройства, с които работите или се забавлявате.
 • Активирайте опциите за SMS известяване за всяка трансакция с картата ви. Така дори и някой да се опита да я източи, ще може да отреагирате навреме.

3. Ако ще почивате в чужбина

Излизането зад граница изисква специално внимание.

САЩ, Китай и някои други държави ще проверят щателно акаунтите ви в профилите в социални мрежи
САЩ, Китай и някои други държави ще проверят щателно акаунтите ви в профилите в социални мрежи
 • Пътувайте с напълно заредени устройства. Може да ви се наложи да ги използвате и по-дълго от планираното, преди да се доберете до зарядно. Внимавайте и за разликата в стандартите за използваните контакти. Подгответе се предварително, ще ви излезе и по-евтино.
 • САЩ, Китай и някои други държави ще проверят щателно акаунтите ви в профилите в социални мрежи за подозрителни активности. Проверете къде и какво сте коментирали и поствали, за да не се окажете нежелан гост.

4. Като се върнете

Прибирането не означава край на проблемите със сигурността. Направете няколко проверки, след което започнете да публикувате спомените от почивката си.

 • Ъпгрейднете още веднъж решението за защита и проверете всички устройства за потенциални нежелани „гости“, които може да сте събрали по пътя
 • Ако сте закупили нещо ново – от България или чужбина – проверете и него. В някои държави електрониката се продава с предварително инсталиран софтуер за наблюдение на дейността.
 • Проверете банковата си сметка за нежелани трансакции, които може да са минали покрай бдителността ви.

5. Не забравяйте да се забавлявате

Защото това е най-важното по време на лятната ви почивка. Весело изкарване!

Покажи още
Back to top button