Cybersec NewsПолезни съвети

Прекаленото споделяне в социалните мрежи може да ви съсипе почивката

Пазете се от прекаленото (и силно ненужно) споделяне на информация в социалните мрежи това лято, за да не станете жертва на хората, които злоупотребяват с нея

За да се насладите на почивката си през лятото, ще публикуваме поредица материали със съвети как да намалите риска от кибератака срещу вас и тези, които обичате или тези, с които работите. Следете freedomonline.bg за още материали по темата. 

Социалните мрежи днес дават ни дават лесен начин да споделим всичко за себе си. Летните отпуски са един от онези моменти, в които голяма част от потребителите на социални медии се опитват да се похвалят на кой плаж събират слънчеви лъчи или какво точно обядват или вечерят. В това няма нищо лошо – като изключим възможността да се превърне в предпоставка за нанасяне на сериозна вреда.

Защото някой може да чака да научи точно, че сте на няколко стотин или хиляди километра от вкъщи, например.

Защо искаме да споделяме?

Краткият отговор е защото имаме нужда да споделяме възгледите си, с което да се причислим към колектив със сходни виждания. Тази нужда е дълбоко вкоренена в психиката на всеки един от нас на еволюционно ниво.

Facebook и подобните се възползват от тази ни вкоренена нужда, като я засилват допълнително, улесняват споделянето като действие и разширяват кръгозора и скоростта, с които информацията пътува. Това не е лошо и не би било проблем, ако:

  • действаме с ясната идея, че информацията ни е публична (т.е. вижда се извън кръга на приятелите ни), освен, ако ние не заявим нещо друго
  • богатството от информация за себе си, която складираме безсрочно в онлайн пространството, сериозно улеснява всеки желаещ да ни измами

Пренасищането с информация не ни прави невидими

Естествено, не е нужно някой изрично да се цели във вас. Социалните платформи са дом на много блуждаещи хакери, които просто си търсят лесна мишена – човек, който е готов да сподели каквато и да е информация за внимание.

Злонамереният хакер може да намери нещо повече от ухилената ви физиономия на онази снимка от коледното парти, за която нямате търпение да потъне в небитието, зарината под стотици други. Например:

А в случай, че атаката му успее – всяка малка подробност, която сте дигитализирали, също.

Как да се предпазим от атака, която антивирусната ни не може да засече

Не е толкова сложно – както антивирусният ви софтуер си задава правилните въпроси за подозрителните процеси и файлове в системата, така и вие можете да подходите към споделянето онлайн. Погледнете от различни гледни точки:

  • Информацията, която споделяте може ли да се използва срещу вас?
  • Съгласни ли сте с това, че веднъж щом натиснете бутона „Публикувай“ с тази информация може да се използва по всевъзможни начини от всички?
  • Съобщенията и предложенията от непознати звучат ли прекалено добре, за да са истински?
  • Човекът, който ми пише сега, действително човекът, за когото се представя ли е?

В крайна сметка тук се борите не толкова с технологиите, колкото с хората, които искат да ги експлоатират. И точно като човек, можете да се досетите как биха действали те. Затова споделяйте отговорно и се погрижете близките ви да последват примера.

Бъдете винаги в крак с новините от света на информационната сигурност – станете наши фенове във Facebook. 

Покажи още
Back to top button