Помниш ли Петя: Какво е Ransomware?

Последен ъпдейт на 28 юни 2018 в 01:53 ч.

Вторият „летен“ вирус, след WannaCry, който доби популярност тази година, като хакна  производителите на най-големите самолети, се казва Petya. Petya е червей, който атакува MBR (master boot record) на компютъра и процеса Windows Server Message Block (SMB), който е отговорен за споделянето на файлове и принтери в локалната мрежа. Словашката компания за информационна сигурност ESET съобщава, че тази Ransomware зараза започва като инфектира най-обикновен ъпдейт в популярен софтуер за счетоводство в Украйна. Вирусът се превръща в епидемия когато десетки организации и институции в страната преминават на най-новата версия на счетоводната програма M.E.Doc.

Българският партньор на ESET Centio докладва, че в България няма регистрирани случаи на вируса Petya, a 75% от заразяванията са се случили в Украйна.

С какво е различна Петя?

„Вирусът Petya е различен с това, че криптира целия твърд диск на заразения компютър, вместо конкретни файлове“, коментира експертът по киберсигурност Ондрей Кубович от ESET.

Кубович допълва, че веднъж заразил един компютър, червеят се придвижва по локалната мрежа (LAN), но също така опитва да получи достъп до системата чрез уязвимостта EternalBlue, през която поразява предшественикът му WannaCry.

И двата вируса разпращат зловредни мрежови пакети, за да се възползват от пробиви в сигурността на компютри с операционна система Windows, но те далеч не са първите от това семейство. Cerber и Locky, създадени през 2016 г., мутират бързо и заразяват често. Те са отговорни съответно за 50% и 25% от всички заразявания с Ransowmare в периода октомври 2016 г. – април 2017 г. Cerber действа като се представя за имейл, съдържащ отчет от куриерска фирма, а Locky създава свои копия с имената на често ползвани файлове на заразения компютър. Най-честият начин на заразяване е с инфектирани Word и PDF файлове, изпратени на електронната поща на жертвите.

Как да се предпазим от Ransomware?

Как да се защитите от Petya 

Бъдете винаги в крак с новините от света на информационната сигурност – станете наши фенове във Facebook. 

Exit mobile version