Cybersec News

Хакери превземат телефони след смяна на напукан дисплей

Последен ъпдейт на 28 юни 2018 в 13:50 ч.

Дисплеи за напукани смартфони, закупени от независими сервизи, могат да ви направят уязвими на хакерски атаки, показва ново изследване на университета Ben-Gurion в Израел.

Проучването демонстрира как хакери могат да използват резервни дисплеи, за да подменят или откраднат информация от ремонтирани смартфони или телефони втора ръка. Пробивът в сигурността на устройството е почти непроследим за обикновения потребител и се дължи на електронен чип, вграден в подменения тъч скрийн.

Прочетете повече: Колко е лесно да ни хакнат хладилника?

Зловредни части

„Заплахата от зловредни части в електронни продукти за крайни потребители е много сериозна“, твърдят авторите на изследването.

„С този експеримент доказахме, че зловредните елементи в потребителски устройства са реални, устойчиви и невидими за повечето отбранителни системи“

Изследователите от Ben-Gurion извършили два отделни теста със смартфона Huawei Nexus 6P и таблета LG G Pad 7.0. И в двата случая успешно е придобит контрол върху базираните на Android устройства с помощта на злонамерен електронен чип.

Следващата част на експеримента била да демонстрират как хакнатото устройство може да направи снимки на владелеца и да ги изпрати на потенциалните хакери.

Откритията са представени в научен доклад на събитието Usenix Workshop on Offensive Technologies 2017 във Ванкувър. По време на конференцията се провели и други подобни демонстрации. В една от тях компрометираните дисплеи записвали всяко вписване на буква на клавиатурата, както и всяко движение на пръста по екрана. Били идентифицирани и уязвимостите на операционната система, от които се възползват злонамерените чипове.

Прочетете повече: Нов вирус: „Невидимият човек“ краде банкова информация от устройства с Android

Когато евтиното се окаже опасно

Според изследване от 2015 г. повече от половината потребители, които някога са притежавали смартфон, са нанасяли щети на екраните им, а 21% са продължили да ги ползват с напукани дисплеи.

Възможностите не са много: да продължите да използвате телефона си със счупен екран или да върнете устройството на официалния му доставчик. Втората опция често е скъпа и отнема много време, което кара голяма част от потребителите да търсят трети вариант, а именно подмяна на дисплей в независим сервиз за ремонт и резервни части. В България тези услуги са сравнително евтини. Човек може да подмени дисплей за iPhone 6 срещу 200 лева, а цените за Samsung, Huawei и LG започват от стотина лева.

Именно тази статистика накарала израелските учени да проведат експеримента. Според тях компаниите на пазара на смартфони трябва да се замислят за това как да предпазят потребителите си от подобни заплахи.

„Един мотивиран киберпрестъпник е напълно способен да атакува огромен брой потребители като използва тази уязвимост. Големите производители на смартфони трябва да заклеймят резервните части от трети страни като несигурни и да разработят нужните защити в собствените си хардуерни части“, заключва докладът.

Прочетете повече: Как да защитим информацията на лаптопа си от кражба?

Бъдете винаги в крак с новините от света на информационната сигурност – станете наши фенове във Facebook. 

Покажи още
Back to top button