Cybersec NewsКибератаки

Колко е лесно да ни хакнат хладилника?

Последен ъпдейт на 28 юни 2018 в 13:52 ч.

Умни звънци на вратата, умни термостати, умни кафе-машини, та дори и умни четки за зъби, всички те, свързани с интернет и готови да ви се подчиняват само с няколко докосвания на умния ви телефон. Това е ерата на Интернет на нещата (Internet of Things; съкр. IoT).

Хакерски експеримент

До 2020 г. се очаква в света да има над 21 милиарда умни устройства, но колко защитени са всички тези уреди от хакерска атака, пита американската телевизия ABC.

За да отговори на този въпрос, ABC провежда експеримент с експерта по киберзащита на британската компания за информационна сигурност Sophos Джеймс Лайн.

В експеримента Лайн посещава умния дом на семейство Кендъл, за да провери какво ще му струва, за да получи достъп до личната информация на четиричленното семейство. Лайн свързва няколко уреда с локалния Wi-Fi рутер и опитва да получи нерегламентиран достъп до мрежата.

Експертът успява да хакне DVD плеъра на семейството, пробивайки системата през Wi-Fi рутера за „една минута време“, използвайки хакерски инструменти.

„Толкова е лесно“, възкликва репортерът.

„Това не е всичко“, отговаря му Лайн, „В тази мрежа е вързан и домашният компютър на семейство Кендъл“.

DVD плеърът има много слаба защита срещу хакерски атаки. Той е само портал към далеч „по-интересните“ за злонамереният ИТ специалист устройства, където се съхранява лична информация, като банкови сметки и кредитни карти.

Ако нещо може да се обърка, то непременно ще се обърка

Следващият ход на Лайн е да хакне кафе-машината. Само с няколко реда код и без да му се налага да въвежда парола, Лайн успява да задейства машината и да направи кафе дистанционно. Тогава специалистът по киберсигурност решава да зарази софтуера на кафе-машината с вирус.

Вирусът позволява на Лайн да проследи в реално време какво прави репортерът на домашния лаптоп на семейство Кендъл. Използвайки keylogger (злонамерен код, който регистрира натискането на копчета по клавиатурата), Лайн успява да запамети данните на кредитната карта на потребителя, докато той пазарува онлайн.

„Той е тотално компроментиран“, категорично заявява киберекспертът преди да включи камерата на лаптопа.

„Нямах никаква идея, че някой ме гледа“, коментира репортерът

„Нека това бъде последното доказателство“, отсича Лайн и изключва лаптопа от разстояние.

Как да се предпазим от злонамерени смарт уреди?

Тази поучителна история изглежда далеч от българската реалност, но това чувство за сигурност е измамно. Модерните домове ще се възползват все повече от новите технологии. Всеки българин, който реши да живее в умен дом, е потенциална жертва на кибератаки. Още през миналата година българската компания „Алтерко“ обяви, че ще използва 70% от набрания капитал при преминаването на компанията в публична за развойна дейност в областта на IoT. 43% от приходите на компанията се реализират именно на българския пазар.

За да останете защитени от нерегламентиран достъп до личната ви информация, получен през умни устройства, специалистите съветват да третирате смарт уредите като компютри. Ъпдейтвайте софтуера често, сменете фабричната парола и се уверете, че уредите и компютъра ви се помещават на отделни Wi-Fi мрежи.

Вижте видеото с експеримента на ABC тук:


ABC Breaking News | Latest News Videos

Бъдете винаги в крак с новините от света на информационната сигурност – станете наши фенове във Facebook. 

Покажи още
Back to top button