Cybersec NewsЗловредни кодове

Нов вирус: „Невидимият човек“ краде банкова информация от устройства с Android

Последен ъпдейт на 28 юни 2018 в 13:51 ч.

Киберпрестъпниците често са привлечени от масово използвани системи, тъй като им осигуряват достъп до голям брой потребители. В този случай дори малък процент успешни атаки носят голяма печалба. Наскоро Google обявиха, че през 2017 г. Android ще е активен на повече от 2 милиарда устройства. Apple ги догонват, тъй като по последно обявени данни от 2016 г. са преминали прага от 1 милиард активни iOS устройства.

Ако имате устройство с Android, вече може да станете цел на нова атака – злонамерен код (malware), способен да чете въведени банкови данни. Троянецът се маскира като фалшив Flash ъпдейт и е програмиран да краде номера на кредитни карти и данни за достъп до онлайн банкиране. Не е нужно да споменаваме, че веднъж сдобили се с тези данни, киберпрестъпниците лесно източват средства от сметката ви.

SophosLabs разпознава зловредния код като Andr/Banker-GUA и успешно блокира достъпа му до клиентските устройства. Известен още като „Invisible Man“ („Невидимият човек“), злонамереният софтуер е вариант на Svpeng.

Как работи „Невидимият човек“?

При инсталирането си вирусът прави проверка какъв език е зададен на телефона и ако е руски, се деактивира. В случай че е друг, се опитва да получи достъп до т.нар. accessibility services – функции на телефона, които помагат на потребители с увреждания да въвеждат данни върху екрана чрез директно изписване на символи. Веднъж придобил достъп до тези функции, „Невидимият човек“ може да „пише“ по екрана върху всички отворени приложения и да се инсталира като основно SMS приложение.

Вирусът създава невидими прозорци, които копират въведената от потребителя информация. Когато отворите приложението за онлайн банкиране и въведете номера на кредитната си карта в легитимното приложение, върху празните полета има прозрачен екран, създаден от вируса. По този начин при въвеждането на данните, вие предоставяте тази информация и на злонамерената програма. Така номерата на кредитните карти и паролите за достъп до онлайн банкирането отиват директно при престъпниците, без да имате никакъв шанс да заподозрете, че сте станали жертва на кражба на данни.

Как да се предпазим от атаката?

1. Бъдете бдителни, когато Flash Player поиска да се актуализира

Поради доброто замаскиране на атаката трябва да сте наблюдателни за малки сигнали от телефона си. Първата червена лампичка светва, когато получите съобщение за нужда от актуализация на Flash Player, който настойчиво иска да се инсталира на устройството ви. Flash има печална слава на популярен вектор на атака на огромен брой злонамерен софтуер, а многобройните му проблеми със сигурността водят до чести известия за нуждата от актуализация. Това води до порочен кръг от непрестанни актуализации, от които се възползват много вируси с цел да се маскират като поредния ъпдейт на Flash.

Ако все пак ви се налага да инсталирате Flash Player на устройството си, следвайте официалните инструкции на Adobe, а не се подвеждайте от упорито изскачащи прозорци, които ви подканят да го направите автоматично.

2. Не давайте достъп на приложения, които искат разрешение за ползване на услуги за достъпност

Втората червена лампичка трябва да ви светне, когато на телефона ви се появи съобщение от приложение, което иска разрешение за достъп до accessibility services („услуги за достъпност“). Ако нямате физически увреждания, няма причина да давате такива права на което и да е приложение на мобилното си устройство.

3. Инсталирайте антивирусна програма на мобилните си устройства

Тъй като Android далеч не е защитен от вирусни атаки, е препоръчително да инсталирате антивирусна програма, като безплатния Sophos Mobile Security for Android. Това ще ви защити от редица заплахи, включително и от „Невидимият човек“.

4. Поддържайте дигитална хигиена

Въздържайте се от инсталирате на непотребни приложения. Така ще си спестите много неприятности. Правете регулярна „чистка“ на устройствата си и оставете само онези приложения, които реално използвате.

Бъдете винаги в крак с новините от света на информационната сигурност – станете наши фенове във Facebook. 

Покажи още
Back to top button