Бързи новини

8 млн. потребители са инсталирали над 200 зловредни приложения от Google Play

От юни 2023 г. до април 2024 г. осем милиона потребители са инсталирали повече от 200 зловредни приложения от Google Play.

Според доклада на компанията за киберсигурност Zscaler „ThreatLabz 2024 Mobile, IoT, & OT Threat Report“ най-разпространеният малуер там е Joker – 38% от зловредните приложения. Той се използва за измами с Wireless Application Protocol (WAP), като скрито абонира жертвите за услуги на по-висока цена без тяхното съгласие.

На второ място е adware софтуера (35%), следван от Facestealer (14%), който е предназначен за събиране на данни за достъп до Facebook с цел превземане на акаунти.

Категорията Tools (Инструменти) е най-използвана от хакерите в Play Store, като на нея се падат почти половината (48%) от заразените със зловреден софтуер приложения.

Почти половината (46%) от атаките са с „троянски коне“, а секторите на технологиите (18%), образованието (18%) и производството (14%) са понесли основната тежест на мобилния зловреден софтуер през миналата година. По специално, в сектора на образованието атаките са се увеличили със 136% на годишна база.

 

Източник
Infosecurity-magazine.com
Покажи още
Back to top button