Adware

Последен ъпдейт на 10 април 2020 в 03:05 ч.

Adware (или вируси, разпространяващи реклами) е всяко софтуерно приложение, което възпроизвежда, показва или изтегля рекламно съдържание в компютъра на потребителя.

Типичните характеристики на подобни приложения (защото не всички от тях са вируси) са изскачащи прозорци или банери, промени в настройките на началната страница и в търсачката в уеб браузъра и т.н. Някои видове adware се инсталират с разрешението на потребителя на компютъра: например при инсталирането на легитимно приложение, с което рекламният пакет е обвързан. Такъв е случаят с различни ленти с инструменти към браузъри и други приложения, част от които с неясен произход.
Затова, внимавайте, когато инсталирате безплатни приложения – и бинаги проверявайте какви позволения давате при инсталацията (подобно е положението и при инсталирането на приложения за Android, където задължително трябва да проверявате функциите на телефона, до които разрешавате достъп на избраното от вас приложение – независимо дали го сваляте от Google Play или от друг източник).

Back to top button