Cybersec NewsЗловредни кодовеПолезни съвети

29 приложения със скрити банкови троянци са засечени в Google Play

Те са замаскирани като нещо безобидно - например фенерче или хороскоп

Последен ъпдейт на 13 ноември 2018 в 16:06 ч.

Google Play продължава да е източник на малуер, таргетиращ банковите сметки на потребителите. В рамките на само два месеца анализаторите на ESET са засекли 29 банкови троянци, маскирани като мобилни приложения. Те вече са отстранени от Google Play, но преди това са били свалени от около 30 хил. души.

Тази статистика показва, че зловреден софтуер продължава да се появява в официалния магазин за приложения за Android въпреки всички превантивни мерки. Освен това зловредният код не имитира легитимни приложения за онлайн банкиране, каквато е практиката в повечето случаи. Вместо това той е представен като на пръв поглед безобиден софтуер: например приложения за почистване паметта на телефона, намаляване на разходда на батерията или дори дневен хороскоп.

Така се приспива бдителността на потребителите и те са по-склонни да инсталират някое от зловредните приложения.

Нищо общо с безобидни

Този подход показва, че киберпрестъпниците използват все по-сложни методи за атака. Те създават зловредни приложения, които могат да проверят дали на смартфона ви има легитимно приложение за банкиране; и да пласират фишинг форма за въвежда на потребителско име и парола.

„Тези троянци могат да четат и пренасочват SMS съобщения, за да прескочат двуфакторната автентикация. Те могат да следят списъците с обаждания, да свалят и инсталират други приложения на компрометираното устройство. Всички тези зловредни приложения са качени от разработчици с различни имена, но имат сходства в кода и споделят един команден сървър. Това предполага, че са дело на един и същ хакер или група хакери“, коментира за Welivesecurity.com Лукаш Стефанко, анализатор в ESET.

Как работят троянците

След като бъдат инсталирани, приложенията показват съобщение за грешка или предоставят някаква функционалност (например  сканират паметта на устройството). На заден план обаче те инсталират на устройството зловреден код. Работата на този код е да установи дали на смартфона има приложения за мобилно банкиране.

Според ESET най-забележителната функция на зловредния софтуер е, че може да копира HTML кода на логин страницата на легитимното приложение за банкиране, създавайки по този начин фишинг форма. Тя се зарежда, когато потребителят стартира легитимного приложение за банкиране.

Google Play изтрива всяко приложение, докладвано като зловредно. Но както конкретният пример показва, някои заплахи успяват да се задържат в магазина достатъчно, за да достигнат до хиляди потребители.

Как да предпазвате смартфона си от малуер

Не сваляйте приложения за Android от неофициални хранилища. Обикновено там няма никакъв контрол и вероятността да се заразите с малуер е много по-голяма;

Проверявайте рейтинга, броя на свалянията и потребителските отзиви на всяко приложение, дори и когато се намира в Google Play;

Използвайте и обновявайте софтуер за защита на смартфони;

Покажи още
Back to top button