Cybersec NewsУязивмости, експлойти, ъпдейти

Защо е време да започнем да приемаме криптовалутите сериозно

Пазарът за криптовалути и обществения интерес към тях нарасват неимоверно с всеки изминал ден. Това трябва да ни покаже, че е време да се замислим как това ще се отрази на сигурността.

Последен ъпдейт на 28 юни 2018 в 13:28 ч.

През последните години ставаме свидетели на невиждан до момента бум на криптовалутите. След като най-силно установената от тях – Bitcoin – увеличи стойността си с около двадесет пъти в рамките на годината (стигайки до почти $20 000), светът заключи, че е време да обърне внимание на „виртуалните пари“. Видяхме залеза на различни криптовалути, разделянето им на различни разновидности, купища измами и дори едно отвличане. Това показва, че е време да се замислим как общественото внимание ще се отрази на кибер-сигурността.

Двете страни на монетата

Без съмнение, новото поколение валути имат огромно положително въздействие. Създаването им и търговията с тях позволява на различни инициативи да се развиват и помага на хора без достъп до дадени пазари. Дотолкова, че през април, 2017 г., Bitcoin беше приет като законно платежно средство в Япония. От друга страна, редица правителства работят по строгата регулация или абсолютната забрана на тази и други криптовалути. Можете ли да се досетите защо?

Факт е, че основните предимства на този тип разплащателни средства (анонимност, децентрализация, липса на регулация и моментални трансфери) могат да се използват и със злонамерени цели. Според IOCTA (Internet Organized Crime Threat Assessment) на Европол, това ги прави основното разплащателно средство при организацията на кибер престъпления. Но когато говорим за сигурност можете да се досетите, че всичко опира до една крайна точка – потребителя.

Криптовалутите може да не са по-сигурна алтернатива

Услугите за търгуване с виртуални валути и заменянето им за „аналогови“ са достъпни за всички. Това позволява на хора с не толкова добри познания за добрите практики в сигурността да търгуват неограничено. Огромната възможност за монетизация е изключително атрактивна за всеки с някакви познания за това как да пробие потребителската защита и намерението да ги използва. По данни на Ройтерс, над милион биткойна са били откраднати от 2011-та насам. Миналата година не беше лишена от инциденти, някои от които приеха притеснителни мащаби:

  • Още в началото на годината, хакери проникнаха в личния компютър на работник от една от големите южнокорейски борси. Личните данни на над 30 000 клиенти бяха откраднати и използвани за измами, чиито щети се изчисляват на 1 млн. USD.
  • Компанията зад валутата Tether докладва за кражби на стойност над 31 млн. USD от личните си залежи.
  • Дори и без престъпни намерения, обикновен потребител успя да „замрази перманентно“ ether на стойност 280 млн. USD след като некачествен код му позволява да изтрие една от библиотеките, осигуряваща достъп на потребителите.
  • Словенската борса NiceHash докладва за „професионална атака“ от опитни престъпници, които са използвали социално инженерство, за да добият данните за достъп на служител. Борсата е пострадала с биткойни на стойност 64 млн. USD.

Какво ни казват тези данни?

Както всяка „дигитална революция“, тази също напредва прекалено бързо, за да може сигурността да я настигне. След като повече и повече хора стават част от кипящите пазари за криптовалути, опасностите, които ги дебнат се увеличават с притеснителни темпове. Липсата на регулация от външни организации също има своите рискове, заради които различни правителства (като това на Еквадор) планират да създадат собствени валути, забранявайки всички останали. Междувременно, освен ако изобилието от слаби точки в сигурността не бъде адресирано, то инцидентите от миналата година са само началото.

Бъдете винаги в крак с новините от света на информационната сигурност – станете наши фенове във Facebook. 

Покажи още
Back to top button