Cybersec NewsУязивмости, експлойти, ъпдейти

Външни приложения са получили неоторизиран достъп до снимки на 6.8 млн. потребители на Facebook

Това е поредният бъг, който може да доведе до изтичане на данни от социалната мрежа

Бъг във Facebook е позволявал на външни разработчици да получат достъп до снимките на 6.8 млн. потребители на социалната мрежа. Става дума за снимки, до които външните разработчици обикновено нямат достъп: например публикации в Marketplace и дори непубликувани снимки.

„Проблемът вече е решен, но между 13 и 25 септември някои външни приложения са имали достъп до повече снимки от обикновено“, съобщават от Facebook. Според компанията уязвимостта е дала достъп на 1500 приложения до снимките на потребителите.

Какъв е проблемът

Обикновено приложенията, които искат достъп до снимките във Facebook, получават такъв само за албума Timeline (изображенията, които потребителите публикуват на стените си). Но бъгът е позволил на приложенията да получат достъп и до други снимки в профилите, като например публикуваните в Marketplace или Stories.

Според Facebook е било възможно да се получи достъп дори до снимки, които не са публикувани. Това са изображения, които потребителят не е успял да качи в профила си по една или друга причина – например спиране на достъпа до интернет.

Засегнат ли е профилът ви

Ако профилът ви е засегнат, Facebook ще ви изпрати предупреждение за това. Можете също така да проверите дали профилът ви е засегнат по някакъв начин на тази страница.

Поредната уязвимост

Това е поредната уязвимост, позволяваща изтичане на данни за потребители на Facebook. През септември социалната мрежа съобщи за проблем, който е позволил кражбата на лични данни на 29 млн. потребители. Авторите на атаката са злоупотребили с бъг във функцията View As, който позволява да получите достъп до информация в чужди профили.

През април Facebook закри функцията за търсене на потребители по имейл адрес или телефонен номер, след като разкри, че с нея се злоупотребява. Тогава съоснователят на Facebook Марк Закърбърг направи шокиращото предположение, че „ако функцията е била включена, данните ви в някакъв момент са попаднали в някого“. „Предвид мащабите на активността, която наблюдаваме, ние смятаме, че повечето потребители на Facebook са били застрашени от кражба на лични данни“, съобщи компанията в официално изявление.

Покажи още
Back to top button