КибератакиЛични данниРегулации и закониУязивмости, експлойти, ъпдейти

Facebook Zero Day: Какви данни са откраднали хакерите?

Общо 30 млн. профили са били пряко засегнати от хакерската атака през септември

Личните данни на 29 млн. души са били откраднати заради уязвимост във Facebook, съобщи компанията-собственик на социалната мрежа. Първоначалните прогнози бяха, че атаката е засегнала поне 50 млн. потребителски профили.

Колко профили са засегнати

Организаторите на атаката са получили достъп до имената, телефонните номера и имейлите на 15 млн. потребители.

За други 14 млн. потребители те са събрали много по-детайлна информация. Освен име, телефонен номер и имейл, тази информация включва още пол, религия, местоживеене, рожденна дата, видове използвани устройства за достъп до Facebook, образование, месторабота, места, на които потребителят се е тагнал, последните 15 търсения в търсачката на Facebook и други чувствителни данни.

За 1 млн. потребители уязвимостта не е довела до кражба на лични данни. Техните профили обаче също са били достъпни и с тях общият брой на засегнатите от атаката се качва до 30 млн.

Как е осъществена атаката

По данни на Facebook атаката е осъществена със скрипт, който подобно на верижна реакция е получавал достъп до профил на човек, след това на неговите приятели, след това на приятелите на техните приятели и т.н. Това е било възможно заради уязвимост във функцията View as.

Обикновено тази функция се използва, за да видите как изглежда профилът ви от името на ваш приятел. Но уязвимостта е направила възможно да се получи достъп до профила на човека, за когото се представяте с View as. Прочетете подробно описание на уязвимостта.

За да експлоатират уязвимостта, хакерите най-напред са получили достъп до профилите на определено количество потребители. От там, следвайки принципа на верижната реакция, атаката е достигнала до общо 30 млн. души.

Откраднати ли са чатове и лична кореспонденция

Разследването на Facebook не е открило доказателства, че организаторите на атаката са можели да четат чатовете на хакнатите потребители. Има само едно изключение и то се отнася за потребителите, които са администратори на Facebook страница. Ако по времето на атаката Facebook страницата е получавала съобщения от потребители, хакерите са можели да прочетат кореспонденцията.

Как да разбера дали профилът ми е засегнат

Към момента Facebook е предприела мерки и за потребителите вече няма опасност от изтичане на лични данни. Ако искате да разберете дали сте пострадали от атаката, отворете този линк (преди това трябва да сте влезли във Facebook).

Ако профилът ви не е засегнат, ще видите следното съобщение:

 

Покажи още
Back to top button