Cybersec NewsУязивмости, експлойти, ъпдейти

Узявимост в софтуер за IoT устройства може напълно да ги компрометира

FreeRTOS се използва от устройства в много индустрии, включително здравеопазването

Операционната система FreeRTOS има уязвимости, които позволяват изтичане на данни, компрометиране и блокиране на устройствата. Софтуерът може да се използва от много свързани към интернет устройства, включително и медицински уреди.

Анализаторите на Zimperium са открили общо 13 уязвимости, които засягат както FreeRTOS, така и нейните разновидности OpenRTOS и SafeRTOS. „Тези уязвимости позволяват на хакерите да блокират устройствата, да източат данни от паметта им, както и да инсталират и задействат зловреден код, който напълно да ги компрометира“, посочват от компанията.

Zimperium не дава повече технически детайли за уязвимостите. Такива ще се публикуват след около месец, за да може междувременно разработчиците да ъпдейтнат FreeRTOS до версия 1.3.2, в която уязвимостите са отстранени.

Софтуер с широко приложение

FreeRTOS се използва предимно в устройства, които работят с микроконтролери: например сензори, фитнес тракери, измервателни уреди и т.н. Според Zimperium операционната система намира приложение в много индустрии: умни градове, производство на автомобили, авиокосмическа индустрия, здравеопазване.

През 2017 г. Amazon придоби контрол върху FreeRTOS и в момента го предоставя безплатно на разработичците (има и платена версия). Плановете на компанията е да развива проекта като операционна система, която позволява на редица устройства лесно да се свързват към облака.

Милиарди IoT устройства

Няма официална статистика за броя на устройствата, които използват FreeRTOS. От Zimperium посочват, че операционанта система е „пазарен лидер“ в своя сегмент.

Броят на свързаните към интернет устройства ще достигне 31 млрд. през 2018 г. по данни на IHS Markit. Голяма част от тях няма да са смартфони и преносими компютри, а уреди, които досега никога не са имали връзка с интернет. Което може да означава всичко от камери за видеонаблюдение през кухненски уреди до водомери и медицински устройства като глюкомери.

Това неизбежно поставя и въпроса за сигурността на тези устройства, някои от които изпълняват животоспасяващи функции. За немалка част от потребителите идеята някой да хакне пейсмейкъра им все още звучи еретично. Но това е част от новата реалност, която интернет на нещата създава.

Покажи още
Back to top button