Лични данниПолезни съветиРегулации и закони

Три лесни начина да предпазите информацията на служебния лаптоп

Прости правила, които могат да спасят чувствителните данни на фирмата

Служебният лаптоп може да съдържа много чувствителна информация. Тя включва лични данни на клиенти и служители, фирмени данни за парнтьори, банкови сметки, фактури, извлечения, платежни нареждания и други важни документи.

Има няколко базови правила, които могат да попречат на информацията да попадне в грешни ръце. Откраднатите или изгубени устройства са втората най-честа причина(след хакерските атаки) за изтичане на корпоративни данни според проучване на Trend Micro от 2015 г. За съжаление голяма част от служителите продължават да пренебрегват подобни рискове и това може да струва скъпо на компанията.

Криптирайте данните на лаптопа

Служебният лаптоп често съдържа чувствителна информация, която не следва да напуска фирмата. Затова е важно данните на него да са криптирани като допълнителна превантивна мярка.

Ако лаптопът бъде откраднат или изгубен, данните на него ще останат защитени. По този начин може да се предотврати изтичане на важна корпоративна информация. Такива случаи не липсват: в края на 2017 г. служител на летище Хийтроу изгуби некриптирана USB флаш памет със секретни данни. Флашката беше открита, но заради немарливостта летището отнесе глоба от 120 хил. паунда.

Windows има вграденa функция за криптиране BitLocker, но можете да използвате и друг софтуер, с който да защитите данните си. Допълнителната полза от него е, че можете да локализирате устройството в случай на кражба.

Използвайте различни и трудни за отгатване пароли

Много служители все още подценяват необходимостта от трудни за отгатване пароли. Неслучайно 123456 продължава да оглавява класацията на Splashdata за най-слабите пароли: заедно с други често срещани комбинации като password и qwerty. Паролата е една от малкото ключалки, които предпазват данните на служебния лаптоп, затова тя трябва да е възможно най-трудна за разбиване.

Стандартните препоръки са паролата да е с дължина поне 8 символа, да е комбинация от числа, малки и големи букви и символи. Можете да използвате комбинация от няколко думи (passphrase). Това ще ви позволи да я запомните по-лесно, а освен това е по-дълга от стандартна парола с десетина символа.

Друга основна грешка е да използвате една и съща парола за много профили. Това създава сериозен риск за сигурността. Ако някой знае една парола, това означава, че той знае паролите за всичките ви профили. Използвайте различна парола за всеки профил, в който влизате.

Избягвайте публични WiFi мрежи

Безплатният интернет е хубаво нещо, но трябва да си дадете сметка за цената, която всъщност плащате, за да го ползвате. WiFi мрежите в заведения и други публични места може да са компрометирани. Трафикът в тях може да се следи, а това означава, че всяка некриптирана информация, която преминава в мрежата, е видима за този, който „подслушва“.

Ако трябва да се закачите към общественодостъпна мрежа, използвайте VPN. Не отваряйте сайтове без HTTPS, защото информацията, която обменяте с тях, е лесно проследима.

В България има почти 27 хил. отворени WiFi мрежи според данните на WiGLE. Всяка от тях крие риск от кражба на данни, така че използвайте ги отговорно. Или по-скоро не ги използвайте.

Покажи още
Back to top button