Cybersec NewsПолезни съвети

Съветник за администратори: Как да подготвим служебния телефон и лаптоп за лятото

Доброто планиране преди почивка може да ви спести нейното рязко и преждевременно прекъсване.

Последен ъпдейт на 12 юли 2018 в 18:13 ч.

Бихме ви разбрали ако лаптопът ви заема по-висок приоритет от четката за зъби при приготвянето на багаж за пътуване. В случай, че планирате да го използвате за служебни цели, то вие не трябва да му позволявате да се превърне в предпоставка да приключите почивката си преждевременно.

Ето какво бихме направили ние преди почивка:

Не носете повече от нужното

Направете същото, което бихте направили с раницата или куфара си – освободете лаптопа и телефона си от ненужния товар чувствителна информация. Оставете файловете, които не са ви нужни и не искате никой да вижда на външен носител вкъщи.

Пълно криптиране на файловата система – в случай, че не използвате такова вече

Ако лаптопът и/или телефонът ви сменят рязко (и принудително или неусетно) собственика си, данните ви ще са безполезни за външен човек. Същото важи и в случай, че бъдат изгубени, изпратени към грешното летище или станат жертва на нечие любопитство.

Достъпен (и криптиран) бекъп на всички важни данни

Най-ниското стъпало на стълбата към готовност за почивка е да подсигурите данните си. В такъв случай, ако нещо се обърка на софтуерно ниво, винаги можете да продължите след изтегляне и декриптиране на файловете. В най-лошия случай ще изгубите някои промени, но ще можете да възстановите всичко нужно, за да продължите.

Не използвайте публични мрежи за служебни цели (…или за каквото и да е)

Няма да се изморим да повтаряме – публичните мрежи не си струват риска. Дори и да е нужно да реагирате, можете да го направите през мобилната си мрежа или чрез преносим хотспот. Ако пътувате в чужбина проверете за предплатени WiFi “бисквитки“, който да носите със себе си.

Използвайте сигурен VPN (или си направете собствен) ако все пак ви се налага да се свържете през отворена мрежа.

Останете информирани във всички случаи

Ако използвате някакъв вид мониторинг и системи за отдалечен контрол, погрижете се да получавате всички известия по поне един начин. Добавете допълнителни мейли/отделни потребители или канали за известяване, в случай, че загубите достъп до основния.

Бъдете винаги в крак с новините от света на информационната сигурност – станете наши фенове във Facebook. 

Покажи още
Back to top button