Cybersec NewsПолезни съвети

Рекорден скок в откритите уязвимости беляза 2017 г. Има ли как да ги открием?

Средно 40 нови начина да бъде компроментиран бизнеса ви са разкривани всеки ден на миналата година

Последен ъпдейт на 28 юни 2018 в 13:18 ч.

Двойно повече уязвимости са били официално открити и докладвани на анализаторите от CVE за 2017 г. И докато факторите за ръста могат да бъдат много и най-различни, то ефектът от тях може да бъде все по-осезаем за бизнес от всеки размер. Причината: и най-малката пролука в сигурността на критично приложение може да се окажеш решаваща за компроментирането на организацията.

Защо можем да наричаме 2017-та „годината на уязвимостите“

По данни на CVE Details, броят на засечените през 2017 г. е близо 14 600. Само година преди това те са били едва 6 447 – или иначе казано, повече от двойно увеличение само за 12 месеца. Броят тук може да не е коректен, като вземем предвид и това, че класификацията не включва zerо-day експлойти, които не са познати на разработчиците и производителите на хардуер.

Статистиката показва, че средно на ден са откривани около 40 нови начина вие или вашият бизнес да бъдете атакувани чрез приложенията, с които работите всеки ден (при 17 дневно през 2016 г.).

Броят на критично опасните уязвимости също чупи рекорди

Към момента се използват две отделни системи за класификация на уязвимости – CVSS 2.0 и CVSS 3.0. И двете класифицират според множество различни критерии и фактори – вектор на атака, дали и как една уязвимост би засегнала съхранявани данни и др. Разликата в двете класификации е в категориите на опасност – едната категоризира само в 3 нива, а в другата – 5.

Данните, обаче, показват, че и според двете, броят на заплахи с „високо“ и „критично“ ниво също е достигнал рекордно ниво спрямо предишни години.

Дигиталният свят се превръща превърна в бойно поле

Освен рекорден брой уязвимости, през изминалата година станахме свидетели и на огромен брой масови атаки. Сред тях видяхме източвания на стотици милиони потребителски записи, секретни правителствени документи и милиони долари, платени в ransomware подкупи и кражби на криптовалути. Очевидно е, че вече не само „добрите“ обръщат повече внимание на кибер-сигурността, а и кибер-престъпниците стават все повече.

Дигиталният свят вече се превърна в новия дом на организираната престъпност, а отговорността да се пазим от нея е в наши ръце.

Съвети за системни администратори

Ето какво можете да направите, за да се предпазите от уязвимости на софтуера, който използвате:

  • Използвайте антивирусно решение, което предлага защита от често срещани уязвимости в приложения като браузъри, MS Office и Java-базиран софтуер
  • Ако задължително трябва да работите с доказано уязвим софтуер, можете да го направите във виртуализирана / sandbox среда
  • Често обновявайте софтуера в системата си, без значение дали активно го използвате
  • Следете freedomonline.bg, ние ще ви информираме за най-новото от CVE и други надеждни източници, свързани с кибер-сигурността

Бъдете винаги в крак с новините от света на информационната сигурност – станете наши фенове във Facebook. 

Покажи още
Back to top button