Лични данниПолезни съвети

Пет съвета за безопасно използване на публична Wi-Fi мрежа

Общодостъпният безжичен интернет крие риск от кражба на лични данни; ето как да го сведете до минимум

Използването на публична Wi-Fi мрежа не е препоръчително от гледна точка на информационната сигурност. Понякога обаче е неизбежно.

Публичните Wi-Fi мрежи могат да крият много опасности. Възможно е минаващият през тях трафик да се „подслушва“. Понякога хакерите създават зловредни Wi-Fi мрежи и следят трафика на всички потребители, които се закачат за тях. По този начин те крадат лични данни, с които след това злоупотребяват или продават.

Ако все пак ви се налага да използвате публична Wi-Fi мрежа, компанията за информационна сигурност StorageCraft предлага няколко лесни за спазване съвети, които могат да намалят рисковете от кражба на личните ви данни.

Избягвайте незащитени Wi-Fi мрежи

Особено опасни са отворените мрежи, достъпът до които става без въвеждане на парола. Само в България има почти 27 хил. такива мрежи според статистиката на WiGLE. Фактът, че са отворени, означава, че всеки може да ги достъпи; съответно да следи минаващия през тях трафик. Хакерите умишлено създават Wi-Fi мрежи без пароли, тъй като потребителите са по-склонни да се закачат именно към тях.

Следете за HTTPS протокол

Винаги проверявайте дали даден сайт е защитен с HTTPS, когато го отваряте през публична Wi-Fi мрежа. Ако сайтът използва HTTPS, това означава, че трафикът между вас и него е криптиран и не може да бъде засечен от трети лица.

Забравете за онлайн банкиране

Никога не въвеждайте важна информация като данни за достъп до онлайн банкиране или номер на кредитна карта, докато използвате обществено достъпен интернет. Тези данни могат да бъдат откраднати и използвани за източване на банковата ви сметка.

Този съвет важи за всяка чувствителна информация, която искате да запазите в тайна.

Изключете споделянето на файлове

Приложения като AirDrop, които позволяват споделянето на файлове, следва да са изключени, когато използвате публична мрежа. Възможно е хакерите да открият вашия IP адрес и да източат данните ви, ако тези приложения са включени.

Използвайте защитна стена

Използването на защитна стена (firewall) е силно препоръчително, ако сте свързани към публична мрежа. Всъщност защитната стена може да ви предпази от заплахи: независимо каква интернет връзка използвате. Ето защо ви препоръчваме да я инсталирате на всички устройства – включително смартфони и таблети – с които се свързвате към обществени безжични мрежи.

Покажи още
Back to top button