КибератакиПолезно за админи

Особености на хакерския лов за Microsoft 365 акаунти

Или кои са най-често срещаните техники, с които хакерите се опитват да ви прилъжат да споделите потребителското име и паролата си за достъп до корпоративната среда

Достъпът към Microsoft 365  от цял свят е удобство не само за организацията и служителите ви, но и за хората с интерес да ѝ навредят. Всичко, което им трябва е да стигнат до валидна log-in информация. Не всеки си дава сметка, че отдавна не е нужно да прочетат мислите му, за да стигнат до така желаната парола. Ето някои от най-разпространените начини, използвани от киберпрестъпниците за това:

Колега иска да ви изпрати съобщение в Microsoft Teams

В забързаното си ежедневие получавате стотици известия. Едно от тях е имейл, с реална снимка на ваш колега и покана да се включите в Teams чат. Всичко, което трябва да направите е да се логнете в платформата от една 100% легитимно изглеждаща страница.

За жалост няма да стигнете до чат стая с колегата ви, но информацията от логин формата е вече в грешни ръце.

Съобщението ви НЕ беше изпратено успешно

Друг пример за срещани в практиката измами е небезизвестното съобщение за провалено изпращане или т.нар failure of delivery notice. В случая атакуващите ще предоставят причина като “неуспешна автентикация в домейн средата ви” и ще поискат действие от ваша страна. Отново се стига до фалшива логин форма, която с малко повече проучване може да е точна реплика на тази, която ползвате.

Кутията ви е пълна, а Х съобщения чакат да бъдат изпратени

С такова предупреждение ще ви посрещне следващата широко разпространена измама. Тя цели да всее известно количество паника у получаващия известието, за да не обръща прекалено много внимание на детайлите. Както очаквате, ще има бутон “Кликнете тук да разрешите проблема” и фалшива форма за потребителската ви информация.

Паролата ви изтича и няма да имате достъп до профила си

Измамното приканване за смяна на парола е вечна класика при phishing атаките. Това се дължи на факта, че всяка компания, която приема сигурността си сериозно, изисква от потребителите си периодична смяна. Още по-атрактивно го прави и възможността за непредвидена смяна в случай на “теч на данни” за който лесно може да ви излъжат.

Да се “закачите на кукичката” не е  чак толкова лесно, но имайте предвид следното

Потребителската ви информация не е ключ само към собствената ви информация, но и към всички бизнес ресурси към които имате достъп (и дори някои, към които нямате). Затова внимавайте за следните неща:

  • Въведете задължителна дву-факторна автентикация. Над 99% от успешните хакове срещу бизнес потребители на услугите на Microsoft се дължат на липсата ѝ
  • Проверявайте внимателно URL адреса на всяка страница, която изисква потребителската ви информация. Научете или попитайте за правилните URL адреси и бъдете скептични към всичко останало
  • Използвайте антивирусен софтуер или firewall, който може да следи и елиминира опити за phishing
  • Не игнорирайте вградените предупреждения за сигурност на браузъра си, те са там, за да ви пазят. Често ще ги получавате на измамни страници, тъй предупрежденията са точно за тях. Отделно, страниците често са създадени набързо и за единична употреба и не спазват някои от изискванията на браузъра ви.

Вече е Microsoft 365 [NP1]

Покажи още
Back to top button