Cybersec NewsБързи новини

Microsoft: 99.9% от хакнатите акаунти без многофакторна автентикация

Последен ъпдейт на 4 май 2020 в 11:59 ч.

Над 99.9% от хакнатите Microsoft бизнес акаунти са били БЕЗ активирана многофакторна автентикация.
Към момента, само 11% от бизнес акаунтите на потребителите на компанията използват допълнителната мярка за защита. Многофакторната автентикация надгражда потребителското име и паролата ви с еднократно средство за потвърждаване на идентичността ви. Например: получаване на еднократен код при всеки опит за логин през специално приложение или чрез 
SMS.

Статистиката на Microsoft полазва още:

  • Средно 0.5% от бизнес акаунтите на потребителите на компанията се хакват всеки месец (това означава около 1.2 млн. акаунта месечно)
  • Около 40% от хакнатите акаунти – или 480 хил. акаунта – са компрометирани, защото паролите им са били лесни за отгатване
  • Приблизително още толкова акаунти се хакват, защото данните за логин на притежателите им са били отгатнати след публикуването им при източване от други сайтове. Иначе казано: потребител има акаунт в услугата Х, за който ползва определено потребителско име и парола. Услугата Х е пробита и данните за потребителя са източени и публикувани онлайн. Хакерите се сдобиват с данните и пробват да се логнат със същото потребителско име и парола в услугите на Microsoft. И успяват, защото потребителят използва едно и също име и парола навсякъде.

Изводът от презентацията на Microsoft: използвайте сигурни пароли, различни за всеки отделен сайт или услуга. Въведете многофакторна автентикация като допълнително средство за защита.

Прочетете повече по темата тук

В рубриката Бързи новини подбираме водещи заглавия за вас и споделяме линкове към външни публикации. 

Покажи още
Back to top button