Cybersec NewsУязивмости, експлойти, ъпдейти

Oracle пусна пач за над 300 уязвимости

Една от тях е с най-високия възможен рейтинг и засяга GoldenGate

Oracle публикува пач за 301 уязвимости, свързани с нейни продукти и външни приложения, които работят със софтуера на компанията. Една от тях е с максималния възможен рейтинг 10, а други 45 са с рейтинг 9.8.

„Поради заплахата от осъществяване на успешна атака, Oracle препоръчва на клиентите си да инсталират пача възможно най-бързо“, съобщава компанията в информаицонни си бюлетин.

Както и при предишни ъпдейти, значителна част от пачовете са свързани с приложения на трети страни“, допълва Ерик Морис, директор „Контрол на сигурността“ в Oracle.

Уязвимостта с най-високия възможен рейтинг е маркирана като CVE-2018-2913 и засяга Oracle GoldenGate – софтуер за репликация на данни в реално време. Засегнати са версии 12.1.2.1.0, 12.2.0.2.0 и 12.3.0.1.0 на GoldenGate.

Според публикуваната информация тази уязвимост е лесна за експлоатиране и позволява на злонамерено лице да компрометира GoldenGate. Успешна атака може да доведе до получаване на пълен контрол над GoldenGate.

Общо три уязвимости са открити в GoldenGate. От Oracle посочват, че „всяка от тези уязвимости може да бъде експлоатирана от разстояние, без необходимостта от автентикация“. Това означава, че атаката може да се случи, дори ако авторът й не разполага с данни за достъп.

Покажи още
Back to top button