Cybersec NewsКибератакиПолезни съвети

Как да реагирате адекватно при хакерска атака

Дори и най-лошия сценарий се нуждае от ясен план за действие, който може да ви спаси от още по-големи щети

Последен ъпдейт на 28 юни 2018 в 13:29 ч.

Най-лошият сценарий за един бизнес, е не просто атака, не е дори и особено мощна атака, а успешна атака. Подготовката на план, предотвратяващ потенциален пробив и изтичане на данни е огромна отговорност – но в случай, че пробив в сигурността все пак се случи е нужно максимално адекватна реакция (а според изискванията на GDPR – е дори и задължителна такава).

Естествено, най-доброто време да се приготвите как да реагирате при източване на данни е преди изобщо то да се е случило. Нека разгледаме най-важните насоки на действие:

Не го дръжте в тайна

Инвестициите в информационна сигурност не спират да растат – поредното проучване, което го доказвам е GISS – Global Information Security Survey. Въпреки тази позитивна тенденция, все още под 4% от проучените организации заявяват, че са напълно готови да контролират щетите, причинени от изтичане на данни. Около 35% от проучените фирми отговарят, че политиката им за защита на данните или обхваща единствено специфичен казус, или изобщо не съществува.

В допълнение, 17% от фирмите не биха докладвали изтичане на данни на всички потребители. А 10% не биха известили дори потребителите, които са засегнати (грубо нарушение на GDPR – според изискванията на регламента, всички засегнати потребители трябва да бъдат уведомени за пробив в сигурността до 72 часа след разкриването му).

Създайте план

Погледнете на него като на списък с действия, който бихте оставили на детегледачка, в случай, че нещо сериозно се обърка с децата ви. Трябва да е точен и изчерпателен и да отговаря на въпроси от типа на:

  • Какъв е обхватът на атаката?
  • Как да продължи работата на засегнатите услуги?
  • По какъв начин инфекцията може да се изолира?
  • Как най-бързо и ефективно да уведомим всички засегнати?

Както и всичко друго приложимо за бизнеса ви и обстоятелствата, които го обграждат.

Този план трябва да се обновява, за да обхваща всички нови процеси и назначения, както отсъствия на служители. В най-добрия случай трябва да е на достатъчно сигурно място, че да не попада в грешните ръце, но да бъде достатъчно лесно достъпен.

Пригответе си подходящо съобщение за засегнатите страни

Човек, който се намира по средата на създалия се пожар трудно би могъл да реагира достатъчно добре. От друга страна, пък, въображаеми разговори под душа трудно могат да ви подготвят за мащаба на един такъв пробив. Използвайте помощта на добре запознато юридическо лице, за да подготвите шаблонен отговор по отношение на изтичане на данни. Можете да създадете уеб страница, която е достатъчно лесно достъпна, че да бъде разпращана. В процеса на разрешаване на проблема, можете да я обновявате с най-новата налична информация.

Защитете клиентите си допълнително

Въпреки че това не е една от стъпките, които задължително трябва да се случат след изтичане на данни, то тя би ви помогнала да си върнете доверието. Подсигурете навременното предоставяне на допълнителна сигурност и рекламирането ѝ може да ви върне част от клиентското доверие.

Тествайте, тествайте, тествайте!

Редовно тествайте плановете си и всички описани процеси чрез симулирани атаки и не пропускайте нито една от стъпките! Използването на реални сценарии за тренировъчната атака може да ви даде по-реалистична преценка относно протичането на плана. Точно тези тестове ще ви покажат какво (а често и как) трябва да се промени в действията, които смятате да предприемете.

Последно, никога не трябва да приемате, че просто защото бизнесът ви не е привидно важен, то вие няма да станете нечия цел. Ако имате каквато и да е информация, която може да се монетизира (продаде), то вие вече сте под заплаха. Добрата подготовка може да превърне пълното бедствие в предизвикателство.

Бъдете винаги в крак с новините от света на информационната сигурност – станете наши фенове във Facebook. 

Покажи още
Back to top button