Кибератаки

Над 5 млн. паспортни номера в некриптиран вид са били откраднати от гости на хотелите Starwood

Около 383 млн. гости на веригата са пострадали от информационния пробив, който е продължил 4 години

Над 5 млн. паспортни номера са били достъпени в некриптиран вид при информационния пробив срещу хотелската верига Starwood, съобщи нейният собственик Marriott. Това означава, че с тях е било възможно да се извършват злоупотреби като фалшифициране на документи и кражба на самоличност.

Паспортните номера са били на гости на хотелите Starwood. Базата данни с резервации на хотелската верига е била хакната още през 2014 г., но компанията съобщи за пробива едва през ноември 2018 г. Освен 5 млн. паспортни номера е некриптиран вид, от нея са изтекли и над 20 млн. паспортни номера в криптиран вид. Според Marriott авторите на пробива не са успели да ги дешифрират.

Около 383 млн. гости са пострадали

Първоначалната прогноза на Marriott беше, че пробивът е засегнал около 500 млн. гости на хотелите Starwood. Сега тази прогноза е занижена и Marriott смята, че са пострадали данните на не повече от 383 млн. гости.

Реалният брой на засегнатите потребители вероятно ще е по-малък от 383 млн. души, тъй като много от тях фигурират многократно в базата данни с резервации на Starwood. Това обаче не променя факта, че пробивът срещу Starwood е един от най-големите за 2018 г.

Засегнати са около 8.6 млн. номера на банкови карти

От Marriott посочват, че по време на пробива са били достъпени и около 8.6 млн. номера на банкови карти, но те са били в криптиран вид. Компанията обаче е открила в хакнатата база данни и около 2000 номера 15 и 16-цифрени номера в некриптиран вид. Все още не е ясно дали това са номера на банкови карти или не.

Ако сте били гост на някой от хотелите Starwood, можете да проверите за развитието около информационния пробив на този уебсайт.

Покажи още
Back to top button