Cybersec NewsКибератакиЛични данни

Лични данни на 500 млн. гости на хотелската верига Marriott са откраднати

Достъпени са имена, адреси, рожденни дати, номера на банкови карти

Последен ъпдейт на 4 декември 2018 в 11:14 ч.

Oператорът на хотели Starwood е претърпял пробив на базата данни с резервации, съобщи собственикът Marriott International. Откраднати са лични данни на около 500 млн. гости, въпреки че все още се проверява каква част от тях се дублират.

Неизвестният засега извършител е имал достъп до базата данни от 2014 г., твърди Marriott International. Компанията придоби Starwood през 2016 г. На 19 ноември 2018 г. мениджмънтът на Marriott е разбрал, че е разбита базата данни, съдържаща информация за гостите на тези хотели.

Индикации за пробив е имало и преди това, но не е било ясна коя база данни е пострадала. За проблема са информирани властите и съответните регулатори.

Имена, адреси, номера на банкови карти

За около 327 млн. гости откраднатите данни са различни комбинации от име, адрес за кореспонденция, телефонен номер, имейл, номер на паспорт, рожденна дата, пол, дата на пристигане и заминаване и други.

„За някои от гостите информацията включва и номера на карти за разплащания, но те са криптирани с AES-128. За декриптирането им са необходими два компонента. Към този момент не можем да изключим вероятността тези компоненти да са откраднати. За останалите гости откраднаните данни се ограничават до име, адрес за кореспонденция, имейл адрес, или друга информация“, съобщават от Marriott.

„Дълбоко съжаляваме за този инцидент“, заяви Арни Сорънсън, главен изпълнителен директор на компанията. Акциите на Marriott, които се търгуват на NASDAQ, поевтиняха с 5% още преди отварянето на борсовата сесия в САЩ.

От 30 ноември компанията е започнала да информира за пробива гостите, чиито имейли са били в базата данни на Starwood. Съзаден е и специален сайт, на който гостите могат да следят за информация и да задават въпроси.

Един от сериозните инциденти на 2018 г.

Инцидентът със Starwood със сигурност ще е един от най-големите пробиви на данни за 2018 г., ако се вземе предвид статистиката на Breach Level Index. През първото полугодие на годината има само два по-мащабни пробива.

Единият е свързан с Facebook и по-точно с функционалност в социалната мрежа, която позволяваше да се идентифицира собственикът на определен имейл или телефонен номер. Другият засяга индийската система за раздаване на идентификационни номера Aadhaar. Тя беше хакната, а данните на 1.2 млрд. граждани – откраднати.

Покажи още
Back to top button