Cybersec NewsКибератаки

Над 20 млн. Android потребители са прилъгани с фалшиви приложения

Или как хакерите се възползват от огромния обем приложения в Google Play, за да маскират зловредната си дейност

Google се изправя пред все по-сериозен проблем с гарантирането на сигурността на потребителите на Andoird и по-специално: премахването на зловредни приложения от Google Play.

По данни на анализаторите от Upstream броят на засечените зловредни приложения се е удвоил за първото тримесечие на 2020 г. спрямо същия период на миналата година и в момента има поне 98 хил, за които е известно, че са опасни. А измамните трансакции през тях са скочили с 55%.

Поредната порция лоши новини по темата дойде от други анализатори – White Ops Threat, публикуван на 9 юни. Те разкриха схема от 38 измамни приложения за обработване на снимки, които се използват за генериране на автоматизирани посещения на конкретни уебсайтове без никакви кликвания от страна на потребителя.

Фалшив трафик, истински пари

С подобни техники се генерира фалшив трафик към сайтове и фалшиви кликове върху реклами, с които в последствие рекламодателят плаща, а авторът на приложението получава процент от заплатеното. Т.е. схемата е: фалшиви кликове -> фалшив трафик -> истински приходи от иначе легитимна услуга, каквато е рекламата.

В случая, тези 38 приложения са били свалени от над 20 млн. души. Разбира се, те вече са премахнати, но измамниците не са притеснени от това. Защото подобно противодействие е очаквано.

Схемата им се състои в това те да публикуват непрекъснато нови приложения (средно на всеки 11 дни). Въпреки сравнително краткия си престой в магазина, обичайният брой инсталации за всяко подобно приложение е над 500 хил.

Предполага се, че с подобна активност измамниците целят да определят точно какви критерии използва Play Store като основание за премахване на по-ранните им приложения.

Какво да правите

Препоръките са обичайните: Изтрийте вече инсталираните подозрителни приложения. Преди това, внимавайте какво изтегляте. Проверете отзивите. Ако видите оплаквания относно обема на рекламите, НЕ инсталирайте това приложение.

Покажи още
Back to top button