Зловредни кодовеКибератаки

Криптовирус принуждава две химически компании да купуват „стотици нови компютри“

Атаката е довела до безвъзвратна загуба на информация от засегнатите машини

Масова зараза с криптовирус, атакувал норвежкия производител на алуминий Hydro, може да принуди американски химически компании да закупят стотици нови компютри, съобщава Motherboard.

Жертвите на заразата – Hexion и Momentive – са били поразени на 12 март, твърди изданието. Атаката е била глобална и е принудила ръководството да опре до „отряди за бързо реагиране“, за да се справи с проблема, пише още изданието. И двете компании са управлявани от един и същи инвестиционен фонд.

Според публикацията, използваният криптовирус е LockerGoga.

В деня на атаката част от работещите под Windows компютри на двете химически компании са били засегнати от познатия blue screen of death – грешка, която води до забиване на операционната система и визуализиране на син екран с предупредително съобщение за проблема. След рестартирането на засегнатите от грешката машини, файловете им са били криптирани изцяло. Информацията на Motherboard е от текущ служител на една от химическите компании.

Той е цитиран да казва: „Всичко спря. Нямаше мрежи, имейли, нищо.“

В мейл на ръководството до служителите на компанията се казва, че информацията на засегнатите машини най-вероятно е безвъзвратно загубена (а вие имате ли бекъп план?) и атаката ще принуди организацията да закупи „стотици нови компютри“.

Покажи още
Back to top button