Cybersec NewsУязивмости, експлойти, ъпдейти

Койнмайнърите са най-популярната онлайн заплаха в света през 2018 г.

Доходоносна и трудна за засичане, тази форма на малуер отчита ръст въпреки срива в цените на криптовалутите

Койнмайнърите са окупирали челната тройка в Global Threat Index – класация на най-често засичаните форми на малуер, която се публикува от Check Point.

За 13-и пореден месец лидер в класацията е Coinhive. Това е най-популярният код за копаене на криптовалути в света. Coinhive засяга около 12% от организациите по света според Check Point. Следват го койнмайнърите XMRig (8% от институциите) и JSEcoin (7%).

„Организациите продължават да са цел на койнмайнърите. Това се случва, въпреки че цените на криптовалутите паднаха през 2018 г.“, коментират от компанията.

Атаките с койнмайнъри, или cryptojacking атаки, са донесли на своите организатори над 143 млн. долара според прогноза на Palo Alto Networks. Само в региона на Близкия изток, Турция и Африка са засечени 13 млн. опита за атаки с койнмайнъри през 2018 г. според статистиката на Kaspersky. Това е четирикратно увеличение спрямо предходната година.

Пораженията от повечето форми на малуер се виждат веднага. Вредата от койнмайнърите обаче остава скрита за бизнеса и индивидуалните потребители. Което не означава, че не съществува. Кодовете за копане на криптовалути могат да амортизират информационните системи във фирмата. Те могат да увеличат разходите за тяхната поддръжка, да раздуят сметките за ток.

Затова койнмайнърите се считат за по-безопасни и доходоносни форми на малуер от компютърните престъпници. Това обяснява и огромната им популярност през 2018 г.

Ако искате да се предпазите от този нов и популярен тип заплаха, прочетете нашия съветник „Пет начина да намалите рисковете от cryptojacking атаки“.

 

Покажи още
Back to top button