Cybersec NewsЛични данни

Как да си върнете контрола на личните данни от Facebook

За 16 години социалната мрежа е събрала огромно количество данни за всички нас. Вижте как да редактирате кой може да има достъп до нея

Facebook става на 16 години. За много от интернет потребителите социалната мрежа е била част от целия им съзнателен живот. И то значима част, в която съзнателно или несъзнателно споделят огромно количество лична информация.

През тези 16 години Facebook премина през множество перипетии и беше в основата на множество скандали (вижте няколко примера туктук и тук). Facebook беше основен играч и в скандала около Cambridge Analytica.

Затова и рожденият ден на социалната мрежа е прекрасен повод да проверите настройките на акаунта си, за да запушите потенциални пропуски в защитата на личните си данни. Подобно на Google, Facebook има инструмент за проверка на настройките и сигурността на профила ви – Privacy Checkup. В следващите няколко реда ще ви разкажем повече за това какви възможности имате и как препоръчваме да защитите профила си.

Споделяйте публично колкото се може по-малко

Една от функциите на Privacy Checkup е да разберете кой каква част от споделеното от вас вижда. Това обхваща както личните данни, така и постовете, които споделяте.

Можете да настроите лесно всичко според предпочитанията си. Защото не всичко трябва да бъде споделено публично – например, рождения ви ден, образованието ви или семейния ви статус.

Facebook ви позволява да скриете и списъка с приятелите си за непознати. И включително да прегледате как точно изглежда профила ви за непознати. Може да го направите посредством функцията View As.

Проверете постовете си

След като сте защитили личната си информация, следващата стъпка е да прегледате постовете си. Никога не може да сте сигурни кой и кога ще види онази снимка от партито в 5 часа сутринта. Имате две основни опции: да прегледате всеки отделен пост и да настроите кой ще го вижда или в настройките да зададете кой може да вижда минали ваши постове и бъдещи такива.

Едно предупреждение: ако ограничите видимостта на старите си постове, ще може да промените настройките само на ръка и само пост по пост.

Препоръчваме ви да наложите и хигиена на това, което споделяте. Ако говорите твърде много и споделяте твърде много за себе си, рискувате да помогнете на киберпрестъпниците в изграждането на профила ви и навиците ви, което може да бъде използвано срещу вас. Най-простият пример: ще улесните таргетирането при фишинг атаки срещу вас.

Замислете се: Има ли наистина причина или смисъл да споделяте всеки детайл от живота си?

Кои са приятелите ви?

Случвало ли ви се е да скролирате из списъка с публикации от приятелите ви и да попаднете на публикация от човек, за когото не се сещате на първо четене. Или на второ? Или изобщо да не се сещате кой/коя е? Не сте сами.

И не, не казваме, че трябва да елиминирате списъка с приятелите си, но помислете и открийте начин да отсеете кои точно са приятелите ви в социалната мрежа. Целта: в него да останат само тези, които наистина познавате. Примери за такива критерии: да нямате приятели, които не сте срещали лично, или такива, с които бихте се подминали по улицата, без да се поздравите (какви приятели са ви те всъщност?).

Проверете снимките си

Подобно на постовете ви, може да редактирате и настройките за това кой какви ваши снимки да вижда. За съжаление, може да контролирате тези настройки само за снимките и албумите, които сте качили вие лично.

От друга страна, ако сте отбелязани на снимка, може да изтриете тага. Това няма да изтрие снимката, но поне тя няма да се асоциира с профила ви. Може да изключите и функцията за лицево разпознаване , да забраните на Facebook да ви разпознава и отбелязва автоматично на снимки.

Тагване и новини

Тези настройки ще ви позволят да решите кой да вижда вашия timeline, да публикува на него и да споделя нещата, които вие вече сте публикували. Това включва и постовете, в които сте отбелязани.

Препоръчваме ви да активирате опцията за преглед на пост преди отбелязването ви на него. Това ще ви позволи да получавате уведомление всеки път, когато някой отбележи профила ви в пост. Ако настройката е активирана, ще трябва да одобрите всеки пост, преди да види бял свят в профила ви. И много по-лесно ще контролирате кой и какво ще вижда за профила ви.

Приложения и уебсайтове

Facebook е едно от основните средства за автентикация в различни уебсайтове и услуги. И за участие в различни онлайн игри и викторини. В не малка част от случаите, тези услуги ще поискат (и ще получат) позволение за достъп до значително количество информация от профила ви. Затова внимавайте, преди да дадете какъвто и да било достъп на приложения на трети страни.

В секцията Приложения и уебсайтове ще видите списък с всички приложения, на които сте дали достъп, включително до какво сте дали достъп. Приложенията са разделени на 3 групи Активни, Изтекли и Отстранени. Може да разгледате всеки от списъците и да премахнете приложение (т.е. да му отнемете достъпа).

Сваляне на информацията ви

Ако сте се чудили какво точно знае за вас Facebook, може да свалите пълно копие на профила си – както за цялото време, в което сте член на социалната мрежа, така и за определен от вас период от време. Или да разгледате информацията посредством инструмента Access Your Information. Как – вижте тук.

Получавай новините по имейл

Избираме и ви изпращаме седмичен бюлетин с най-интересното от freedomonline.bg. Новини, анализи, тенденции.


Тагове
Покажи още
Back to top button
Close