Cybersec NewsПолезни съвети

Как да пазаруваме безопасно в летния сезон

Настъпи времето, в което офертите са много, а търсещите ги - още повече. Искаме да ви дадем няколко съвета за това как да не станете жертва на някоя от тях.

В сезона на разпродажби, оферти за пътуване и безброй културни събития, можете действително да намерите много добри предложения онлайн. Всеки ден изникват нови приложения и услуги, които целят да ви показват по-изгодни оферти от тези, които бихте намерили сами.

Но някои от тях са прекалено добри, за да са истински – дори дотолкова, че много хора се хващат на тях и стават жертви.

В следващите редове ще ви дадем няколко съвета, които ще ви помогнат да не ставате част черната статистика:

Преди всичко, поставете основите

Няма как да се защитите ако между вас и заплахите няма нищо. За целта можете да поставите основите на защитата си (или да ги подсилите) като:

  • Подсигурете домашния си компютър с платено лицензирано антивирусно решение
  • Сменете паролите си с по-силни (с минимална дължина 10-12 символа, в които има поне по 1 малка и главна буква, цифра и специален символ като @, # и др.)
  • Използвайте приложение, с което да генерирате и съхранявате пароли
  • Използвайте двуфакторна автентикаця поне за най-важните си услуги/профили

Не се доверявайте на подозрителни магазини

Здравословната доза скептицизъм е задължителна при пазаруването онлайн. Може би все по-често ви се случва да се натъкнете на магазини с учудващо добри цени, които изглеждат някак набързо сглобени. В такъв случай е задължително да си зададете въпроса „Мога ли да се доверя на този магазин и ако да – защо?“

Дори и да не попаднете на некоректен търговец, можете да попаднете на сайт, който съхранява (или изпраща) потребителските данни по несигурен начин. Все още съществуват онлайн магазини, които съхраняват потребителските данни в чист текст, което прави придобиването им тривиално.

Ако един магазин не ви вдъхва доверие, просто пазарувайте от друго място – имате избор.

Пригответе се за измамни оферти

Фишинг измамите са особено активни през летния сезон, тъй като всички се ослушват за добри оферти. Точно заради това можете да получите мейл с оферта за отстъпка в любимите ви магазини или ексклузивна оферта за пътуване – единствено е нужно да влезете в някой от профилите си.

Ако линк или имейл ви пренасочи към неофициална страница, която изисква да влезете в профила си в социална мрежа или банка през нея, то вие сте потенциална жертва на измама.

Още по темата: Масова фишинг атака от името на български банки

Използвайте сигурни разплащания по сигурна връзка

HTTPS е ваш приятел при сърфирането в интернет. Използването на сигурния протокол за пренос на данни ви предоставя още един слой на защита от хора „подслушващи трафика ви“. Това важи особено силно в случай, че се разплащате с дебитна или кредитна карта.

За да сте сигурни, че няма да пропуснете този малък детайл, можете да използвате добавката HTTPS Everywhere. Тя ще ви предупреждава, когато комуникирате със сайт, който има несигурна връзка.

Не се доверявайте на публични мрежи

Представете си, че сте хакер, който си търси лесна мишена. В идеален случай, ви трябва незащитена мрежа, в която има множество хора с различни нива на защита, които използват мрежата за ежедневните си нужди. Какво по-добро от отворена WiFi точка?

Точно тези мрежи стават най-често цели за Man-in-the-Middle (MITM) атаки, в които атакуващият застава между вас и приложението/услугата, с която комуникирате. Извършвайте плащания през домашната си мрежа или през мобилния си интернет.

След всичко това остава да се отдадете на летните забавления, но да не ставате безгрижни в онлайн пространството. Ние ще продължим да ви съветваме как да се защитите.

Бъдете винаги в крак с новините от света на информационната сигурност – станете наши фенове във Facebook. 

Покажи още
Back to top button