Cybersec NewsУязивмости, експлойти, ъпдейти

iPhone може да бъде компрометиран само с отварянето на зловреден линк

Застрашени са потребителите на iOS 12.1.2 и по стари версии

Комбинация от уязвимости в iOS и браузърa Safari позволяват на хакерите да компрометират iPhone само с линк към зловредна интернет страница. Това твърди Чипун Драо, специалист по информационна сигурност, който е открил бъга.

Драо е публикувал видео, което показва как се експлоатират уязвимостите. Те са отстранени в най-новата версия на iOS(12.1.3), но  потребителите с версия 12.1.2 (и по-стари) не са защитени.

Драо е публикувал част от детайлите около уязвимостите. Те позволяват на злонамерено лице да изпрати линк към специално създадена за целта страница. Когато потребителят отвори линка на своя iPhone, бъг в Safari(и по-точно в неговия енджин WebKit) позволява изпълнението на зловреден код. Този код експлоатира втората уязвимост в iOS, която дава възможност на хакера да инсталира софтуер на устройството без знанието на неговия собственик.

Устройствата с iOS се считат за по-сигурни от тези с Android; това обаче не означава, че уязвимости липсват. При всяко обновяване на операционната система на Apple се закърпват нови уязвимости.

През ноември, когато Apple пусна iOS 12.1, компанията пачна уязвимости в месинджъра FaceTime. Буквално денонощие по-късно бяха открити нови уязвимости, свързани със същото приложение.

Съвети за потребителите

Ако все още не сте обновили своята версия на iOS до 12.1.3, направете го сега.

Покажи още
Back to top button