АтакиВсички новиниНай-новото

Хакери откраднаха 70 млн. долара в биткойни

Най-голямата платформа за „копаене“ на криптовалута NiceHash призна, че системите ѝ са били пробити, а портфейлите ѝ - опразнени

Биткойните чупят всякакви рекорди – след като поскъпнаха с над 20% само в рамките на миналата седмица, цената им премина границата от 14,800 долара само за 24 часа. Какво означава това? Причина за хакерите да проявят интерес към валутата, разбира се.

Резултатът не закъсня – NiceHash, най-голямата платформа за копаене на криптовалутата, бе хакната, което според различни източници е довело до кражбата на над 4,700 биткойна (около 57 млн. USD по време на разкриването на пробива – и около 70 млн. USD само 24 часа по-късно).

NiceHash е създадена през 2014 г. и позволява на потребители, които имат свободна изчислителна мощ на компютрите, да я използват за създаване на нови биткойни. На 6 декември от няколко потребителя на платформата съобщиха, че портфейлите им с биткойни са били опразнени, а в последствие и от NiceHash потвърдиха новината след кратко спиране на платформата под претекст, че се осъществява техническа поддръжка.

Към момента сайтът все още е офлайн, а в официалното съобщение се признава за осъществения пробив, както и, че хакерите са откраднали целия портфейл с биткойни на компанията.

След разкриването на инцидента от NiceHash препоръчват на потребителите си да сменят паролите си – както за тяхната, така и за други услуги, ако използват идентични данни за логин.

Бъдете винаги в крак с новините от света на информационната сигурност – станете наши фенове във Facebook. 

Тагове
Покажи още

Христо Ласков

С над 15 години опит - 7 от които като журналист - технологиите са огромна част от живота ми. Колкото повече следя темата, толкова повече се убеждавам, че сигурността на информацията е в основата на който и да било и продукт или услуга. Затова отделям значителна част от времето си, за да развивам freedomonline.bg - българският сайт за IT сигурност.

Свързани материали

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close