Cybersec NewsИнцидентиКибератаки

Хакът срещу Twitter: осъществен е достъп до лична кореспонденция на жертвите

Последен ъпдейт на 26 юли 2020 в 17:07 ч.

В средата на юли редица профили на известни личности в Twitter осъмнаха с фалшиви съобщения, предлагащи да удвоят парите на последователите си в биткойни. Общо 130 профила станаха жертва на хакерите, а сред тях са имена като Бил Гейтс, Джеф Безос, Илън Мъск, Джо Байдън, Apple и други.

В продължаващото разследване, обаче, излизат интересни факти – като например, че са достъпени и личните съобщения на 36 от жертвите на хака. Една от тях е холандски депутат, чието име остава неназовано. От Twitter твърдят, че няма други компрометирани бивши или настоящи представители на държавни администрации (като визира именно Обама и Байдън).

Знае се също така, че хакерите са успели да свалят копия на целите профили на 8 от жертвите чрез функцията Your Twitter Data.

Първоначално съмненията бяха за използване на корумпиран служител, който е предоставил достъп на хакерите до вътрешен инструмент на компанията. Впоследствие стана ясно, че не е имало вътрешно съдействие, а хакерите са успели да пробият защитата на административен инструмент на Twitter по неизвестни до момента начини.

Това накара част от анализаторите по киберсигурност да определят пробива като „безпрецедентен“ по мащаба си.

„Интервю“, разказващо историята на хакерите, пробили Twitter, прочетете в The New York Time тук.

Покажи още
Back to top button