Кибератаки

Корумпирани служители на Twitter най-вероятно стоят зад „атаките“ срещу профилите на Бил Гейтс, Джеф Безос и Илън Мъск

още не е напълно ясно дали е имало неоторизиран външен достъп до услугите на социалната мрежа

Последен ъпдейт на 24 юли 2020 в 08:10 ч.

„Връщам на обществото. Ще удвоя Bitcoin-ите, които ми изпратите на адреса по-долу. Ако получа 1 000 USD, ще ви върна 2,000 USD. Предложението важи само 30 минути*.“ С подобна оферта излязоха вчера в Twitter имена като Бил Гейтс, Джеф Безос, Илън Мъск, Джо Байдън, Apple и други.

Първоначално се твърдеше, че профилите са хакнати. А всъщност, се оказва, че най-вероятно фалшивите постове са осъществени благодарение на неоторизиран достъп до вътрешен административен инструмент на социалната мрежа.

В дъното на пробива стои social engineering атака, става ясно от официалната позиция на Twitter. Според Vice, обаче, хакерите са успели буквално да убедят служител на Twitter да им съдейства срещу заплащане за „услугата“. Все още не е напълно ясно дали е имало неоторизиран външен достъп до услугите на Twitter или служителят на компанията е публикувал измамата вместо хакерите.

Освен водещите имена от технологичната индустрия и политиката, жертви са станали още  @bitcoin@ripple@coindesk@coinbase and @binance – в чийто профили беше публикувано фалшиво предложение за връщане на още 5 000 BTC.

*Преводът е художествена интерпретация на реалния текст:

 

Покажи още
Back to top button