Кибератаки

ГДБОП съобщи за разбита група кибер престъпници и конфискувана криптовалута на стойност 5 млн. лв.

В следствие на операцията са повдигнати обвинения на 3 души, операцията е „без аналог в Европа“

Криптовалута на стойност 5 млн. лв. (3 млн. USD) е конфискувана при съвместна спецакция ГДБОП и Специализираната прокуратура, съобщиха от двете ведомства.

Според официалното прессъобщение операцията е „без аналог в Европа и България“. В рамките на акцията са повдигнати обвинения на 3 български граждани.

Обвиняемите са „действали изключително професионално и конспиративно,“ съобщават от ведомството.

От съобщението не става ясно кога точно е извършена акцията и кога са извършени предполагаемите престъпления. По-рано през ноември във Варна беше арестуват руския гражданин Александър Ж. Заповедта му за арест е издадена в САЩ, а обвинението е за конспирация за извършване на компютърни измами, от които са нанесени щети в размер на поне 7 млн. USD. Престъплението е извършено в периода от септември 2014 год. до декември 2016 г. и е наказуемо в САЩ с лишаване от свобода до 20 години или с глоба, както и с двете.

По време на акцията от тях са иззети компютри и флаш памети, хардуерни портфейли, тефтери с данни за множество акаунти на съществуващи и несъществуващи физически лица, които са били използвани в незаконната схема за придобиване на криптовалута. Конфискуван е и лек автомобил на стойност 60 000 лв., купен с пари от престъпната дейност.

Досъдебното производство по случая е обpaзyвaнo в ĸpaя нa юни 2018 г.

C oпpeдeлeниe нa Cпeциaлизиpaния нaĸaзaтeлeн cъд нa двaмa oт oбвинeнитe ca взeти мepĸи зa нeoтĸлoнeниe „Здъpжaнe пoд cтpaжa“. Ha тpeтия yчacтниĸ нaблюдaвaщият дeлoтo пpoĸypop oпpeдeли „Πapичнa гapaнция“ в paзмep нa 50 000 лeвa.

 

Покажи още

25 коментара

  1. http://reyna.userbet.xyz
    Высокотехнологичные инструменты для заработка на криптовалютных активах

    [url=http://gb.edusite.ru/f21951/index.php?&mots_search=&lang=&skin=&test=&seeMess=1&seeNotes=1&seeAdd=0&code_erreur=Yc182Oxh9B]Высокотехнологичные инструменты для заработка на криптовалютных активах[/url] [url=https://habarovsk.podarki-market.ru/catalog/product-247887/?MID=2584&result=reply#message2584]Высокотехнологичные инструменты для заработка на криптовалютных активах[/url] [url=http://famous-scientists.ru/list/14856#comment]Высокотехнологичные инструменты для заработка на криптовалютных активах[/url] 5bf115e

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button