Cybersec NewsЛични данни

ФБР спря сайт, предлагащ достъп до крадени лични данни срещу 2 USD

Над 12 млрд. записа от повече от 10 хил. пробива са били налични в базите на WeLeakInfo.com

Последен ъпдейт на 30 януари 2020 в 08:33 ч.

Достъпът до домейна WeLeakInfo.com е бил спрян принудително от ФБР съвместно с организации за борба с организираната престъпност от Великобритания, Нидерландия и Германия.

Собствениците му са предлагали достъп до над 12 млрд. записи с лични данни „нелегално придобити при повече от 10 хил. пробива“, съобщава WeLiveSecurity, позовавайки се на данни от институцията.

Снимка: weleakinfo.com

В тях се е съдържала информация като лични имена, имейли, потребителски имена, пароли, телефонни номера и др. Цената за 24-часов достъп до базите е била 2 USD, като са били налични и абонаменти за по-дълъг период.

Задържани са и двама души, заподозрени в управлението на сайта – единият в Нидерландия а вторият – в Северна Ирландия.

Това не е първият подобен случай. През май 2019 г. LeakedSource.com, предлагам база данни с над 3 млрд. крадени потребителски профила, е спрян, а собственикът му се признава за виновен за трафик на крадена информация.

Важно е да знаете, че има и легитимни сайтове, в които може да проверите дали потребителското ви име и паролата ви не са жертва на кражба – например, haveibeenpwnd.com. Браузърите Chrome и Firefox предлагат подобни функционалности.

Източник
WeLiveSecurity
Покажи още
Back to top button