Cybersec NewsБързи новиниУязивмости, експлойти, ъпдейти

ФБР има достъп до криптираните съобщения в Signal

Доскоро Signal беше смятан за един от най-сигурните и поверителни начини за комуникация. Дали това продължава да е така?

Данни от изтекли съдебни документи сочат, че Федералното бюро за разследвания (ФБР) разполага с инструмент, който позволява достъп до криптирани съобщения в приложението Signal.

Според информация, оповестена от Forbes, шифрованите съобщения могат да бъдат прихващани върху iPhone устройства, когато те са в режим на „частичен AFU“ т.е. „след първо отключване“.

Предполага се, че ФБР използва много усъвършенстван подход, като се възползва хардуерни уязвимости за извличане на чувствителна информация – един от спряганите инструменти е GrayKey.

Израелската компания Cellebrite също се споменава като вероятен разработчик на инструментите за разбиване на криптирани съобщения в Signal. Твърди се, че компанията е добавила и възможност за прескачане на началния екран в операционната система Android. По този начин се дава възможност за работа върху устройството без да е нужно преминаването през проверка на ПИН или биометрика.

Signal е платформа за обмен на съобщения и медия, която бързо набра популярност сред потребителите, които бранят личното си пространство.

Последни данни обаче сочат, че платформата може да е уязвима и да има „пролуки“, които подкопават защитата на поверителността, предоставена чрез услугата за криптирани съобщения. Дори се допуска, че може да не става дума за недостатък в дизайна, а по-скоро за умишлена задна врата, която позволява на властите да имат достъп до лични съобщения.

Не е трудно да предположим, че след като съобщенията в Signal могат да бъдат прихванати от федералните власти, то и потенциално враждебни интереси биха могли да се възползват.

Покажи още
Back to top button