Backdoor

Последен ъпдейт на 29 април 2024 в 06:42 ч.

Backdoor (познат още като инструмент за отдалечен достъп / троянски кон / троянец / RAT) е приложение, което позволява отдалечен достъп или контрол до засегнат компютър. Разликата между този тип зловреден софтуер и легитимно приложение с подобна функционалност (например TeamViewer, Pulseway и др.) е, че инсталирането се извършва без знанието на потребителя.

Типичната функционалност на троянския кон включва възможността за изпращане на информация от заразения компютър към отдалечени сървъри, изпълнение на файлове и команди засегнатия компютър или мобилни устройство и др. Често това е съчетано с функцията за логване на натисканите от потребителя бутони и сканиране на случващото се на екрана с цел шпионаж и кражба на данни.

Терминът „RAT“ (remote access tool или инструмент за отдалечен достъп) може да се счита за синоним на „backdoor“, но обикновено той е много повече – тъй като представлява пълен пакет приложения, включващ клиентско приложение, предназначено за инсталиране в целевата система, и сървърна компонента, която позволява администриране и контрол на индивидуални „ботове“ или компрометирани системи.

Back to top button