Бързи новини

Lazarus превзема компютри през нова уязвимост в Chrome и платформи за DeFi игри

Кампания на известната хакерска група Lazarus Group разкри нова уязвимост в Google Chrome. Хакерите са използвали zero-day експлойт и инструмента Manuscrypt, за да поемат пълен контрол над заразените системи. 

Тази кампания се отличава от досегашните атаки на групата срещу правителства, финансови институции, платформи за криптовалути и др., тъй като е насочена директно към физически лица. 

От компанията за сигурност Kaspersky са проследили кампанията до фалшив уебсайт – detankzone.com – който се представя за легитимна DeFi гейминг платформа. Играта, рекламирана като NFT мултиплейърна онлайн арена за битки, се оказва фасада за зловреден код. Посетителите задействат експлойта просто като достъпват сайта през Chrome.  

Той е насочен към нововъведена функция във V8 JavaScript енджина на Chrome. Уязвимостта позволява на нападателите да заобиколят механизмите за сигурност на браузъра и да получат дистанционен контрол над засегнатите устройства.  

Хакерски групи като Lazarus продължават да усъвършенства атаките си, използвайки социално инженерство, zero-day eксплойти и легитимно изглеждащи платформи. Затова потребителите трябва да са много внимателни в какви сайтове влизат. Както се вижда от този случай, понякога е достатъчно само да посетите определена страница, за да станете жертва.  

Последиците могат да бъдат изключително сериозни. Само си помислете какво може да означава за вас някой да поеме пълен контрол над компютъра ви. 

Източник
Infosecurity-magazine.com
Покажи още
Back to top button