Cybersec NewsНашите експертиПолезни съвети

7 съвета за безопасна Wi-Fi мрежа

Последен ъпдейт на 28 юни 2018 в 13:51 ч.

Казват, че вкъщи е там, където смартфонът се включва автоматично в Wi-Fi мрежата. Отдавна вече сме приели безжичния интернет за даденост и не се замисляме особено за това как работи и дали връзката ни е подсигурена от външно вмешателство. Рутерът е устройството, без което „вкъщи“ няма да е толкова уютно, а с неговата безопасност започва нашата информационна сигурност.

Ето защо ви предлагаме 7 лесни настройки на домашния рутер, за да направите безжичния си интернет по-защитен.

1. Сменете незабавно фабричната парола за рутъра си

Подобно на нова дебитна карта, всеки новозакупен рутър идва с фабрични настройки за достъп – произволно избрани име и парола. Разликата е там, че за повечето марки и модели рутъри тези данни за достъп са публикувани от производителите  и е препоръчително да се използват само за първоначален достъп до устройството. След това веднага трябва да ги сменим със собствени. Ако не го направите, давате лесен и пълен достъп до всички настройки на рутъра си на всеки свързал се в Wi-Fi мрежата.

2. Сменете името на безжичната си мрежа

Името на мрежата, което всеки вижда в списъка с достъпни мрежи, се крие зад абревиатурата SSID (service set identifier) и ако не го промените, подсказва марката и дори модела на рутъра ви, а това може да помогне на недоброжелатели да използват уязвимостта му. Хубавата новина е, че само 3% от Wi-Fi мрежите са с несменено име. Ако решите да се възползвате от възможността да скриете напълно името на мрежата си, трябва да се уверите, че сте запомнили как сте я наименували, за да получите достъп до нея.

3. Активирайте криптирането на връзката си

Криптирането е най-важната стъпка, с която да гарантирате максимално сигурна връзка. Криптирането на сигнала между рутъра и свързаните към него устройства гарантира, че обменяната информация е недостъпна в „чистия ѝ вид“ и, че дори и някой да „подслушва“ сигнала, той няма да има достъп до данните. Активирайте опцията WPA2 Personal (показвана и като WPA2-PSK) от Security Options в менюто с настройките на рутера. За криптиращ алгоритъм изберете AES. Въведете  паролата на мрежата (network key). Това е паролата, която ще използвате, за да се свържете, така че я направете максимално сигурна. Избягвайте лесни пароли като: 123456, qwerty, admin, името си и т.н.

Прочетете повече: Как да защитим паролата си?

4. Разрешен достъп само за определени устройства

Всяко устройство комуникира в мрежа чрез свой уникален MAC адрес (media access control address). От менюто Access Control може лесно да видите всички устройства, които вече са свързани с нея (заедно с техните MAC адреси), а от този списък може да селектирате само онези, на които искате да разрешите достъп. Имате опцията динамично да променяте списъка с устройствата, на които имате или нямате доверие. Тези в т. нар. black list не могат да се свържат дори да имат паролата за достъп до мрежата.

5. Изключете WPS опцията

Тази опция позволява на рутъра ви лесно свързване към други устройства дори когато е активирано криптирането. Подобно е на Bluetooth сдвояването, при което двете устройства взаимно си разменят пълномощни и се разпознават като свързани. При рутъра това става с натискане на физически бутон едновременно със същото действие при другото устройство. Става бързо и всеки с кратковременен физически достъп до рутъра ви може да се сдобие с устройство, закачено за него.

6. Намалете силата на излъчвания от рутъра ви сигнал

Съвременните рутъри имат сравнително голямо покритие и силен сигнал, който може да се улови поне на 20 метра извън помещението, в което са поставени. Ако офисът или домът ви се намира на 4-5 етаж на сградата, това означава, че освен непосредствените ви съседи, сигналът от мрежата ви може да бъде уловен и от всеки, преминаващ покрай сградата. При повечето рутъри може да намалите опцията Transmit Power Control на 70-75%, което няма да повлияе на връзката ви, но значително ще намали обхвата на мрежата ви. Можете да скриете рутъра си в кутия, облицована с фолио, или да използвате специална боя за стени, блокираща сигнала извън вашите помещения.

7. Редовно обновявайте фърмуера на рутъра

Производителите обновяват фабричния софтуер сравнително често, но вие ръчно трябва да проверявате за нови версии за вашия модел рутер (в сайта на марката) и да правите нужните актуализации. Често новите версии на фърмуера съдържат важни кръпки на сигурността на вече известни уязвимости, наред с различни оптимизации, позволяващи на рутъра да функционира по-добре.

Бъдете винаги в крак с новините от света на информационната сигурност – станете наши фенове във Facebook. 

Покажи още
Back to top button