Cybersec News

„Затвори врати“ най-големият пазар в Dark Web – BlackHand

Последен ъпдейт на 28 юни 2018 в 11:28 ч.

Френските власти затвориха най-големия и активен пазар в Dark Web – Black Hand, известен с продажбата на наркотици, оръжия, фалшиви документи, откраднати банкови детайли и др.

Операцията се е провела едновременно в няколко града, като участие са взели над 40 агенти от френските власти. Митнически служители и технически експерти от Националната Дирекция за Разузнаване и Митнически Разследвания (DNRED) са координирали атаката.

Властите са открили 4 000 евро в брой и около 25 000 евро в различни виртуални валути. Администраторът на сайта заедно с трима потребители са арестувани на 12 юни 2018 г.

Разследващите също така са получили достъп до сървъра на Black Hand и са събрали данни за няколко хиляди регистрирани потребителя.

Четиримата задържани са изправени пред Междурегионалния специализиран съд в Лил след 48 часа в ареста с обвинения в престъпна конспирация с цел подготовка на престъпление (пускане в обръщение на компрометирана или фалшифицирана валута като законно платежно средство във Франция), престъпления, наказуеми с до 10 години лишаване от свобода.

Френският политик Джералд Дарманин заяви: „Поздравявам агентите на DNRED за тази изключителна операция. Разрушаването на тази платформа е първото такова действие на национално равнище и илюстрира мобилизацията на митниците и по-специално DNRED в борбата срещу новите форми на киберпрестъпност. “

Наред със затварянето на Black Hand в съвместна операция на Европол и Обединеният екип за борба с киберпрестъпността (J-CAT) беше заловена и най-старата хакерска група в интернет Rex Mundi, активна от 2012 г. насам.

Миналата седмица 36-годишният французин Гал Валериус, се призна за виновен пред федералния съд в Маями. Съдиите постановиха 20 години затвор с опция за намаляване на присъдата при сътрудничество със следователите. Валериус е известен наркодилър и е познат на черния пазар Dream Market под псевдонима “OxyMonster”.

Бъдете винаги в крак с новините от света на информационната сигурност – станете наши фенове във Facebook. 

Покажи още
Back to top button