Cybersec NewsУязивмости, експлойти, ъпдейти

Уязвимости в Cisco AsyncOS позволяват DoS атака с изпращането само на един имейл

Проблем със S/MIME може да доведе до срив на засегнатото устройство

Две уязвимости в Cisco AsyncOS позволяват изпълнението на атака за отказ на услуга (Denial-of-Service или DoS) чрез изпращането само на един имейл. Операционната система AsyncOS се използва в устройствата Cisco Email Security Appliance, които служат за защита на електронната поща.

Една от уязвимостите(CVE-2018-15453) е обозначена като критична, а другата – като такава с висока степен на опасност. Критичната уязвимост засяга проблем с Secure/Multipurpose Internet Mail Extensions (S/MIME) – технология за верифициране на имейл съобщения.

Злонамерено лице може да експлоатира уязвимостта и да изпрати зловреден имейл от устройство, което иска да компрометира. Имейлът кара филтриращия процес на устройството да се срива и рестартира многократно. Натоварването предизвиква състояние на отказ от услуга.

Другата уязвимост се дължи на проблем с начина, по който софтуерът на Cisco филтрира имейлите и по-точно тези, които идват от домейни с добър рейтинг. Ако злонамерено лице изпрати имейл съобщение, съдържащо списък на много домейни с добър рейтинг, това може да увеличи до 100% натоварването на процесора на засегнатото устройство.

Според Cisco тази уязвимост (маркирана като CVE-2018-15460) може да накара засегнатото устройство да спре да сканира и препраща имейл съобщения. За да бъде експлоатирана уязвимостта, системният администратор трябва да е включил опцията URL Filtering as Global Setting. По подразбиране тази настройка и изключена.

Двете уязвимости са част от общо 18 бъга, за които Cisco публикува информация на 9 януари.

Съвети за системни администратори

Cisco съветва системните администратори да обновят своята инсталация на AsyncOS до най-новата версия, която към момента е 12.

Покажи още
Back to top button