КибератакиПолезни съветиУязивмости, експлойти, ъпдейти

Три начина да намалите рисковете от зловредни USB устройства

Една четвърт от флашките съдържат заплахи за производствените процеси във фирмата, твърди проучване на Honeywell

Последен ъпдейт на 27 ноември 2018 в 14:57 ч.

 

Когато през април 2015 г. екип на Google прави експеримент и разхвърля почти 300 флашки в американски кампус, той остава изненадан от резултатите. Буквално минути, след като са били „изгубени“, флашките започват да изчезват.

Оказва се, че 290 (от общо 297) са прибрани от студенти на Университета на Илинойс в Ърбана-Шампейн. От тях поне 135(или 45% от цялото количество) са включени в компютър и е отворен поне един от записаните на тях файлове.

Силно подценяван риск

Защо резултатите са изненадващи? „Тези хора не са технически некомпетентни спрямо връстниците си, нито пък са склонни да поемат повече рискове“, коментират авторите на доклада, изготвен след приключването на експеримента. Въпреки това почти половината от тях включват в лаптопа си USB флаш памет, без да знаят какво има на нея. А това носи значителен риск за сигурността на техните устройства.

USB устройствата са основен вектор за кибератаки. Той е толкова значим, че един от тестовете за нивото на информационна сигурност в една компания е да се разхвърлят флашки и да се следи колко служители ще ги приберат и ще се опитат да видят съдържанието им.

Водеща заплаха за бизнеса

Почти половината от флашките съдържат зловредни или съмнителни файлове, показва проучване на Honeywell сред компании от различни индустрии. Анализът на компанията е установил, че една от четири флашки съдържат заплаха, която „има потенциала да причини огромно смущение в производствените процеси“. Сред заплахите, засечени в опасните флашки, са някои добре познати заплахи като ботмрежата Mirai, рансъмуерът WannaCry и дори опостушителният червей Stuxnet.

Според авторите на изследването това доказва, че тези заплахи съществуват в ежедневието на фирмата, а не са просто резултат от лабораторни тестове. „Притеснително е, че тези високорискови заплахи са открити на USB устройства, които имат достъп до приложения за контрол на индустриални системи“, коментират авторите на доклада.

Съвети за системни администратори

Обучавайте служителите си за рисковете от USB флашките. Те не трябва да прибират и тестват случайно намерени USB устройства на служебните компютри;

Използвайте софтуер за задаване на политики на достъп. С такъв софтуер можете да определяте кои лаптопи във фирмата могат да четат USB устройства и кои – не;

Обновявайте редовно операционната система и антивирусния софтуер;

Покажи още
Back to top button