Cybersec NewsБързи новиниИнциденти

Telegram Messenger е станал входна точка за SS7 атака

Последен ъпдейт на 5 ноември 2020 в 17:32 ч.

Хакери, разполагащи с достъп до Signaling System 7 (SS7), използвана за свързване на мобилни мрежи по целия свят, са успели да проникнат в Telegram Messenger и през него да завладеят мобилните телефони на таргетирани лица в т.ч. получените от тях кодовете за двуфакторна автентикация. Резултатът: осигурен достъп до данните от имейли на високопоставени фигури в бизнеса с криптовалути.

SS7 атаката позволява да се прихващат текстови съобщения и обаждания на легитимен получател, като се актуализира местоположението на устройството, сякаш то е регистрирано в друга мрежа. Конкретната атака, проведена през септември 2020 г. в Израел, е била насочена към най-малко 20 абоната, свързани с криптовалутите.

Изглежда че хакерите се подготвят усърдно и избират инструментите, които да използват за хакване, спрямо нивото на жертвите. SS7 атаките изискват добри познания за взаимодействието на домашните мобилни мрежи и маршрутизиране на комуникацията на глобално ниво. След това е нужна само входна точка, каквато в случая се е оказал Telegram Messenger.

Покажи още
Back to top button